Memur Emekli Maaşlarındaki Farklılık

Memurların emekliliğe yansıyan en büyük maaş kalemi olan taban aylık, 2020 yılına kadar genellikle asgari ücrete yakın olarak belirlenirdi. Ancak, asgari ücrete yapılan zamlar sonrası taban aylıkla arasındaki fark hızla büyümeye başladı. 2020 yılında 38 TL olan fark, Ocak 2024'te 5093 liraya yükseldi. Temmuz ayında asgari ücrete zam yapılmaması sonucu bu fark 2794 liraya düştü.

Emeklilikte Memurları Bekleyen Zorluklar

Aktürk, "Şu anda memurun emekliliğe yansıyan kalemleri düşünüldüğünde, asgari ücretli birinin ilerde alacağı emekli maaşından daha düşük maaşa bağlanacaktır. Çünkü memurun emekliliğe yansıyan en büyük kalemi olan taban aylık 14208 lira, asgari ücret ise 17002 liradır. Dolayısıyla memuru emeklilikte güzel günlerin beklemediği aşikardır," dedi. Ayrıca, memur statüsünde çalışan herkesin, ister öğretmen, ister hemşire, ister hekim ya da mühendis olsun, taban aylığının aynı olduğunu belirtti.

Seyyanen Zam Sorunu

2024'ün Ocak ayında memurlara verilen 14492 lira ek ödeme (seyyanen zam), emekliliğe yansımamaktadır. Hükümet, bu ek ödemenin hem memura hem de emeklisine yansıyacağı sözünü vermişti, ancak sadece aktif çalışan memurlara verilmiştir. 5434 sayılı kanuna eklenen 86. madde nedeniyle, bu seyyanen zam emeklilere uygulanmamıştır. Bu durum, memur ve memur emeklileri arasındaki ilk ayrım olmuştur ve emekli memurların hak arama mücadelesinin temel nedeni budur.

Sağlık-Sen Yardımcı Hizmetler Çalıştayı Raporu Yayınlandı Sağlık-Sen Yardımcı Hizmetler Çalıştayı Raporu Yayınlandı

SAHADER’in Talepleri

SAHADER olarak, sağlık meslek çalışanları için yoksulluk sınırı üzerinde emekliliğe yansıyan temel maaş talep ettiklerini belirten Aktürk, "Yaptığımız araştırma sonucunda, memurun şu an cebine giren toplam ödemenin neredeyse yarısı emekliliğine yansımamaktadır. Durumdan en çok etkilenenler sağlık meslek emeklileridir. Bugünün çalışanları yarının emekli adayları olarak, bu aldatmacanın bitirilmesini talep ediyoruz," dedi. Aktif çalışırken bile kazanç kalemlerinin çoğu emekliliğe yansımayan sağlık çalışanları, bugün geçim sıkıntısı çekmektedir. SAHADER, bu adaletsizliğin sona erdirilmesi için mücadele etmektedir.