Doğruyol, "Yetkililer seyrediyor, sağlık çalışanları tehdit ve şiddet altında görev yapmaya çalışıyor." dedi.

Kahramanmaraş ve Balıkesir'de Sağlık Kurumlarında Yaşanan Şiddet Olayları

Kahramanmaraş İl Temsilcisi Mustafa Kuzugüden ve Balıkesir İl Temsilcisi Onur Yolal'dan gelen haberler, sağlıkta şiddetin geldiği noktayı gözler önüne serdi. Kahramanmaraş'ta bir kadın hastaneyi basarak doktor ve hemşireleri rehin aldı. Saldırganın pompalı tüfekle hastaneye girip sağlık çalışanlarına silah doğrulttuğu anlarda, personel ve hastalar büyük bir korku yaşadı. Güvenlik görevlileri ve polis ekipleri kadının dalgınlığından faydalanarak saldırganı etkisiz hale getirmeyi başardı. Olayda herhangi bir yaralanma yaşanmadı, ancak şok etkisi büyük oldu. Saldırganın gözaltına alındığı ve soruşturmanın sürdüğü bildirildi.

Balıkesir Edremit Devlet Hastanesi'nde de ortopedi servisinde tedavi gören Emrah İmamoğlu'na silahlı saldırı yapıldı. Hastanenin içinde yatan hastaya tabancayla ateş açıp kaçan saldırgan E.A., güvenlik güçleri tarafından yakalanırken, İmamoğlu'nun hayati tehlikesinin devam ettiği belirtildi.

Sağlıkta Şiddet Durmaksızın Artıyor

Ahmet Doğruyol, bu olayların sağlık çalışanlarının her gün karşılaştığı tehlikelerin sadece bir kısmı olduğuna vurgu yaparak, “Sağlık çalışanlarımız görevlerini mi yapsınlar, kendilerini mi korusunlar?" diyerek tepki gösterdi. Doğruyol, sağlıkta şiddeti önlemek adına yıllardır etkili bir yasanın çıkarılmamasının büyük bir eksiklik olduğunu ifade etti.

Hekim Birliği’nden 112 Ambulans Ekibine Yapılan Saldırıya Tepki Hekim Birliği’nden 112 Ambulans Ekibine Yapılan Saldırıya Tepki

Sağlıkta Şiddeti Önlemek İçin Ne Yapılmalı?

Sağlık çalışanlarının korunması için beyaz kod, gri kod gibi uygulamaların yeterli olmadığını belirten Doğruyol, bu uygulamaların şiddeti engellemekte etkisiz kaldığını söyledi. Şiddeti önlemek için öncelikle sağlık hizmetlerinin sunumunun "hasta memnun olsun da ne olursa olsun" mantığından uzaklaştırılması gerektiğini ifade etti. Ayrıca sevk zincirinin uygulanması, ambulansların acil vakalar dışında kullanılmaması ve aile hekimlerinin ilaç yazma memurları gibi kullanılmaması gerektiğine dikkat çekti.

Doğruyol, sağlıkta şiddet uygulayan kişilere Hükmün Geriye Bırakılması (HGB) uygulanmaması ve görevi başındaki memura mukavemet gösteren kişilere artırımlı ceza verilmesi gerektiğini belirtti. Ayrıca, sağlık hizmetlerinin siyasi rant için kullanılmaması gerektiğinin altını çizdi.

Sağlık Çalışanları Yalnız Bırakılmamalı

Doğruyol, kesintisiz 7/24 görev yapan doktor, hemşire, teknisyen ve tüm sağlık çalışanlarının sahipsiz kaldığını ve her gün "Bugün başıma bir şey gelir mi?" endişesiyle görev yaptıklarını belirterek, yetkilileri sağlık çalışanlarına sahip çıkmaya çağırdı.