Sağlıkçıların karşılaştığı bu uçurum, giyim yardımının gerçek ihtiyaçları karşılamaktan uzak olduğunu gözler önüne seriyor. Hemşirelerin kullandığı malzemelerin piyasa değerine kıyasla çok düşük bir tutarla yetinmek zorunda kalmaları, büyük bir adaletsizlik olarak değerlendiriliyor.

Son zamanlarda ortaya çıkan bir durum, Devlet Memurları Yasası'na göre sağlık çalışanlarına ödenen "giyecek yardımı" ile ilgili dikkatleri çekiyor. Yasaya göre, bu yardım 2010 yılından beri nakdi olarak veriliyor, ancak bu durum iktidarı daha avantajlı kılsa da kamu emekçilerinin gelirlerinde kayıplara yol açıyor.

Sağlık emekçilerine yönelik yapılan giyim yardımının hesaplanmasında çarşı pazardan uzak kalındığı ifade ediliyor. Bu durum, sağlık çalışanlarının ihtiyaçlarına uygun bir şekilde giyinmelerini sağlama konusunda zorluklar yaşamalarına neden oluyor. Giyecek yardımının ayni şekilde yapılması yerine nakdi olarak verilmesi, kamu emekçilerinin gelirlerinde düşüşe sebep olurken, iktidarın ise daha karlı çıkmasını sağlıyor.

Ayni yardıma göre hemşirelere 2 hemşire forması, 1 ayakkabı, 2 bone ve kep, 2 çorap; ebelere 2 hemşire forması, 1 ayakkabı, 2 bone, kep ve çorap, 1 önlük; Sağlık memurlarına ve hekimlereyse 2 önlük verilmesi gerekiyor. Nakdi yardım uygulamasıyla birlikte hekimlere 77, hemşirelere 347, ebelere 386, sağlık memuruna 77, idari personele 39 TL giyim yardımı yapılıyor. Sadece hemşirelere verilmesi gereken malzemelerin piyasa fiyatıysa 2 bin 500 TL. Yardımlar, piyasa fiyatlarından uzak hesaplanınca enflasyonun altında eziliyor.

SES Ankara Şube Başkanı Kubilay Yalçınkaya, “Giyim yardımı olarak sağlık emekçilerine verilen tutarlarla terlik dahi alınamaz” dedi. Yardım  tutarlarının, enflasyon oranları da dikkate alınarak, piyasa fiyatlarına göre belirlenmesi gerektiğini belirten Yalçınkaya, “Nakdi olarak ödenen giyecek yardımından gelir vergisi kesintisi yapılmamalı. Eğer bu tutarları ödemekte ısrarlılarsa sağlık emekçileri olarak nakdi değil ayni giyim yardımının verilmesini talep ediyoruz” ifadelerini kullandı.

‘ÖDEMELER GEÇ YATIYOR’

Giyim yardımlarının zamanında ödenmediğine de dikkat çeken Yalçınkaya, “Mevzuat gereği giyim ve kullanma süresi bakımından beraberliği sağlamak amacıyla nisan ve mayıs aylarında verilmesi gereken yardımlar, kamu kurumları tarafından ekim ve kasım aylarında ödeniyor” diye konuştu.