Kahveci, "Enflasyon rakamları memur maaşlarının yeniden gözden geçirilmesini zorunlu kılıyor." dedi. TÜİK'in enflasyon verilerini açıklamasının ardından, Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın'ın açıklamalarının ardından Kahveci'den gelen  açıklama, memur maaşlarına dair ciddi endişelerini dile getirdi.

Kahveci'nin sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, ekim ayı enflasyonunun özellikle yüksek olduğunu vurguladı ve ekim ayında enflasyon %3,43 artış gösterirken, yıllık enflasyonun %61,36 olarak belirlendiğini söyledi. Ayrıca, Haziran ayından bu yana 4 aylık süreçte TÜFE'nin %29,4 arttığını dile getirdi.

Temmuz ayında memur maaşlarına enflasyon farkı hariç %6 zam yapıldığını hatırlatan Kahveci, bu zammın yapıldığı ilk ayda enflasyonun bu zammı erittiğini ve memurların maaşlarının ekim ayı itibarıyla %23,4 oranında eridiğini ifade etti. Özellikle yıl sonuna yaklaşırken, okul ve ısınma giderlerinin bütçeleri zorlayacağı bir döneme girildiğine de dikkat çekti.

Kahveci, Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2023 ve 2024 enflasyon beklentilerini yukarı yönlü güncellemesinin, önümüzdeki dönemde yüksek enflasyonun devam edeceğine işaret ettiğine de vurgu yaptı. Ancak toplu sözleşme sürecinde kararlaştırılan maaş zamlarının, enflasyon beklentilerinin altında kaldığını ifade etti. Bu durumun kamu çalışanları ve emekliler için maaşlardaki erimenin kaçınılmaz olduğunu gösterdiğini dile getirdi.

Türkiye Kamu-Sen olarak, kamu çalışanlarının ve emeklilerin alım gücünün artırılması gerektiğini savunduklarını belirten Kahveci, gerçek enflasyonun üzerinde bir artış ve buna ek olarak refah payının verilmesinin zorunlu olduğunu vurguladı. Ayrıca, TÜİK'in açıkladığı rakamların, Türkiye Kamu-Sen'in ekonomik öngörülerinin doğruluğunu kanıtladığını söyledi.

Kahveci, toplu sözleşme görüşmelerinin kamu çalışanlarının beklentilerine çözüm üretemediğini ifade etti ve TBMM'de başlayacak olan bütçe görüşmelerinin, maaşlardaki erimenin durdurulabileceği tek mekanizma olduğunu ve ardından alım gücünün artışının, maaşların yükselmesinden daha önemli olduğunu da vurguladı. Maaşların erimesini durdurmanın tek yolunun kamu çalışanlarına refah payı verilmesi olduğunu da sözlerine ekeldi.

Son yıllarda maaşlara yapılan oransal artışların, gerçekleşen enflasyonu aştığını ve maaşların sürekli eridiğini belirten Kahveci, bu erimenin durdurulması gerektiğini, Bu amaçla TCMB'nin beklentilere uygun bir maaş zammı ve %10 refah payı taleplerinin bütçe görüşmeleri sırasında karşılık bulması gerektiğini vurguladı. TÜİK'in rakamları, kamu çalışanlarının ve emeklilerin artan mali baskılara karşı dayanma gücünün kalmadığını gösterdiğini sözlerine ekleyerek  yetkilileri bu gerçeği göz önünde bulundurmaya çağrı yaptı.