Numan Kurtulmuş'un TBMM Başkanlığı görevine seçilmesiyle birlikte, gözler ihtisas komisyonlarının oluşumuna çevrildi. Memur ve emeklilere yapılacak zamda, en düşük memur maaşı ve emekli maaşı başta olmak üzere tüm detaylar dikkate alınıyor. Kurban Bayramı'nın ardından Meclis'e sunulacak olan yasa teklifi son aşamaya gelindi. İşte detaylar...
Türkiye Büyük Millet Meclis’inde ihtisas komisyonlarının oluşmasının ardından ilk yasa hangi konu üzerinde olacağı belli oldu. 7.500 lira en düşük emekli maaşı üzerinde aylık alanlar ile en düşük memur maaşı rakamını 22 bin TL’ye yükseltecek düzenleme için meclis harekete geçiyor. Kurban Bayramı’ndan sonra Meclis’e gelmesi beklenen 5-6 maddelik yasa teklifi ile emekliye zam oranında refah payı kaybının önüne geçilmesi hedefleniyor. Bu kapsamda prime göre kademeli zam formülü öne çıkıyor.
GÖZLER İHTİSAS KOMİSYONLARINDA
Mynet'te yer alan habere göre Kurban Bayramı’na kadar olan süre içinde önce ihtisas komisyonlarında partilerin kaç üye ile temsil edilecekleri belirlenecek. Partiler daha sonra komisyonlara verecekleri üye isimlerini bildirecek. Ardından komisyon başkanları seçilip Meclis yasama çalışmalarına başlayacak. AK Partili milletvekillerinin üzerinde çalıştığı 5-6 maddelik memur ve emekli maaşları ile ilgili düzenleme teklifi, yeni dönemde çıkacak ilk yasa da olacak. Kanun değişikliğinin Kurban Bayramı’nın hemen ardından Meclis’e gelmesi bekleniyor.
5 AYLIK ZAM ORANI NETLEŞTİ
TÜİK'in Mayıs ayı enflasyon rakamlarını açıklaması ile emekli ve memur 5 aylık zam oranı belli oldu. Buna göre SGK ve Bağ-Kur emeklileri yüzde 15,26, memur ve memur emeklileri ise yüzde 13,13'lük zammı cebine koydu. 5 Temmuz’da açıklanacak Haziran ayı enflasyonu ile yeni zamlı maaşlar netleşecek.
TÜİK HAZİRAN ENFLASYONU GEÇ AÇIKLAYACAK
TÜİK, Ulusal Veri Yayımlama Takvimi'ne göre 3 Temmuz'da yayımlanacağı duyurulan "Tüketici Fiyat Endeksi ve Yurt İçi Üretici Fiyat Endeksi Haziran 2023 Haber Bültenleri"nin Kurban Bayramı tatili nedeniyle enflasyon rakamlarının 3 Temmuz yerine 5 Temmuz'da açıklanacağını duyurdu. TÜİK gerekçe olarak ise bayram nedeniyle fiyat raporlayan iş yerlerinden fiyatların gecikmeli gelecek olmasını gösterdi. Enflasyon rakamlarının 2 gün geç açıklanması memur ve emeklilerin maaşlarının 2 gün daha geç belirlenmesine neden olacak.
EN DÜŞÜK MEMUR MAAŞI 22 BİN TL OLACAK
Memurlar yılın ilk 6 ayı için yüzde 8 sözleşme zammı almıştı. Bu oranı aşan fark kadar memurlara enflasyon farkı verilecek. 5 aylık rakamlara bakılınca memur ve memur emeklilerine en az yüzde 7.13'lük enflasyon farkı imkânı doğdu. Enflasyon farkı dâhil 5 aylık memur zammı ise 13.13 oldu.
MEMUR VE EMEKLİYE KADEMELİ ZAM FORMÜLÜ
Nisan ayında 7.500 TL'ye tamamlanan en düşük emekli maaşın üzerinde aylık alan emeklilerin maaşına kademeli zam yapılacak. Maaş zamları 10 bin-15 bin, 15 bin-20 bin ve 20 bin olmak üzere kademeli olarak belirlenecek.
Emekliler için:
- 10 bin-15 bin TL => Yüzde 45
- 15 bin-20 bin TL => Yüzde 40
- 20 bin ve üzeri => Yüzde 35
Zamların kademeli olarak belirlenmesi durumunda, örneğin 10 bin TL alan emeklinin maaşı 4 bin TL artacakken, 20 bin TL alan emeklinin maaşı yüzde 35 zamla 7 bin TL artacak.
Memurlar için de emekli kademeli zam uygulamasına benzer bir düzenleme hayata geçirilecek. En düşük maaşın üzerinde alanların aylıkları da kademeli olarak artacak.
11.848 – 13.500 TL arasında maaş alanlar 1. Kademe, 13.500-16.000 TL arası 2. Kademe ve 16.000 üzeri olanlar ise 3. Kademe olarak ayrıştırılacak. 1. Kademede en düşük memur maaşı üzerinde zam oranının yüzde 30, ikinci kademede yüzde 35 ve üçüncü kademede ise yüzde 40 seviyelerinde olması bekleniyor.
BAYRAM İKRAMİYESİ VE EMEKLİ MAAŞI NE ZAMAN YATACAK?
SSK, Bağ-Kur ve emekli sandığı dahil tüm ödemelerin bayramdan önceki 19-25 Haziran haftasında yapılması planlanıyor.
- SSK emekli maaşı ve bayram ikramiyesi ödemesi: 19-21 Haziran arası
- Bağ-Kur emekli maaşı ve bayram ikramiyesi ödemesi: 22 Haziran
- Emekli Sandığı emekli maaşı ve bayram ikramiyesi ödemesi: 23 Haziran'da
Öte yandan detayların Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) tarafından açıklaması bekleniyor.