Türk-İş Genel Başkanı , Düzenlenen Mitingde İşçi Haklarını Savundu Türk-İş Genel Başkanı , Düzenlenen Mitingde İşçi Haklarını Savundu

Yeni Teklifte %1 Üye Kaydetme Şartı

Hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek kamu görevlilerinin en az %1’ini üye kaydeden sendikaların üyelerine, toplu sözleşme ikramiyesi ödenecek. 

Bu ikramiye, 707 gösterge rakamı üzerinden hesaplanarak, aylık 410 TL artışla birlikte toplamda 637 TL olarak Ağustos ayından itibaren memurlara verilecek.

Kanun teklifinde şu ifadeye yer verildi:

Kamu görevlileri sendikasının kurulu olduğu hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az yüzde birini sendika üyesi kaydeden sendikalara üye olup, aylık veya ücretinden üyelik ödentisi kesilen kamu görevlilerine, aylık 707 gösterge rakamının memur aylık katsayısı ile çarpma sonucu bulunan tutarda toplu sözleşme ikramiyesi ödenir. Toplu sözleşme ikramiyesi ödenen kamu görevlilerine ayrıca toplu sözleşme desteği yapılmaz. Bu fıkraya göre üye sayılarının tespitinde ödeme tarihi itibarıyla 4688 sayılı Kanunun 30. maddesi gereğince Resmi Gazete’de yayımlanan en son tebliğ esas alınır.

Üyesi Az Olan Sendikalar İçin Endişe

Daha önce iptal edilen düzenlemede %2 olan üye kaydetme şartı, yeni teklifte %1’e düşürülüyor. Ancak bu değişiklik, yine de küçük sendikaların zarar göreceği ve dışlanacağı endişesini ortadan kaldırmıyor. Küçük sendikalar, bu tür düzenlemelerin Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilme riskinin yüksek olduğunu savunuyor.

Büyük Memur Sendikalarının Israrı

Büyük sendikaların, hizmet kolunda sendika üyesi olabilecek toplam kamu görevlisi sayısının en az %1’ini üye kaydetme şartının teklife eklenmesi konusunda ısrarcı olmaları, yeni bir iptal ihtimaline kapı aralıyor. Bu durum, küçük sendikalar arasında rahatsızlık yaratıyor ve “her şey benim olsun” mantığının yeni sorunlara yol açacağı belirtiliyor.

Yeni düzenlemenin, sendikalar arası rekabeti nasıl etkileyeceği ve küçük sendikaların bu durumda nasıl bir yol izleyeceği merak konusu. Sendikalarda bu yeni düzenlemeye karşı görüşler ve eleştiriler sürüyor.