Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten Kamu Tasarruflarına Dair Önemli Açıklama Hazine ve Maliye Bakanı Şimşek’ten Kamu Tasarruflarına Dair Önemli Açıklama

Ücret, maaş ve aylıklarla ilgili düzenlemelerin bu süre içinde yapılması bekleniyor. 

İşte maaş hesaplarında olası tüm senaryolar…

Asgari Ücret

İktidar, yıl başında asgari ücreti yıllık olarak belirlemişti. Ancak 17 bin 2 lira olan asgari ücret, Türk-İş’in hesaplamasına göre 18 bin 969 liraya ulaşan açlık sınırının altında kalıyor. Yılın ikinci yarısı için zam yapılmazsa, yaklaşık 8 milyon asgari ücretli ekonomik sıkıntı yaşamaya devam edecek.

Emekli Maaşları

En düşük emekli aylığı halen 10 bin lira seviyesinde. Kök aylığı 10 bin liranın altında olan yaklaşık 4 milyon emekli, en düşük aylık yükseltilmezse yine 10 bin lira almaya devam edecek. Örneğin, kök aylığı 8 bin lira olan bir emekli, yüzde 25 zam alsa bile aylığı 10 bin lirada kalacak.

İşçi Emeklileri

İşçi emeklilerinin maaş artışları altı aylık enflasyona göre yapılıyor. İlk beş aylık enflasyon yüzde 22.72 olarak gerçekleşti. Ek bir artış yapılmazsa, işçi emeklilerinin maaşlarında en fazla yüzde 25-26 artış bekleniyor.

Memur ve Memur Emeklileri

Memur ve memur emeklileri, yılın ikinci yarısında yüzde 10 toplu sözleşme zammı alacaklar. Mayıs itibarıyla memur emeklilerinin yüzde 6.71 enflasyon farkı oluşmuş durumda.

Kamu İşçileri

Binlerce kamu işçisi de yılın ikinci yarısında yüzde 10 sözleşme zammı alacak. Ayrıca altı aylık enflasyon farkı da kamu işçilerine yansıtılacak.

Vergi Oranı Talebi

Tüm emekçiler, gelir vergisi oranının yüzde 15’te sabitlenmesini talep ediyor. Bu konunun, CHP kurmayları ile Hazine ve Maliye Bakanı Mehmet Şimşek arasındaki görüşmede gündeme gelmesi bekleniyor.

Beklentiler ve Olası Senaryolar

Hükümetin altı aylık enflasyon verilerinin çıkacağı 3 Temmuz’u beklemesi olası. Yapılacak düzenlemeler, milyonlarca çalışanın ve emeklinin gelir düzeyini doğrudan etkileyecek. 

Bu kritik haftalarda, maaş artışları ve ekonomik düzenlemeler büyük bir merakla bekleniyor.