Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çalışanlarından Hastane Yönetimine Tepki: ‘Sorunlar Göz Ardı Ediliyor’ Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çalışanlarından Hastane Yönetimine Tepki: ‘Sorunlar Göz Ardı Ediliyor’

Kamu Sendikaları Platformu adına yapılan açıklamada, sendikal örgütlenme özgürlüğünü kısıtlayan bu düzenlemeye sert tepki gösterildi.

Sendikal Örgütlenme Barajı

Değerli kamu çalışanları, sendikalar olarak bugün burada kamu çalışanlarının hakkını savunmak için toplandık. Daha önce Danıştay ve Anayasa Mahkemesi tarafından iptal edilen %1 baraj uygulaması, şimdi yeniden gündeme getirildi.

Üzülerek belirtiyoruz ki, bu uygulama TBMM Plan ve Bütçe Komisyonu’ndan geçirildi ve Meclis Genel Kurulu’na sunulmak üzere. Daha önce de benzer bir baraj getirilmek istendiğinde, Danıştay bunu hukuka aykırı bularak iptal etmişti.

Algı Oyunları ve Baraj Dayatması

Barajı yeniden getirme çabaları, Danıştay ve Anayasa Mahkemesi kararlarına rağmen sürdürülüyor. Anayasa Mahkemesi, bu barajın sendikal özgürlüğü ihlal ettiğini ve meşru bir temele dayanmadığını belirtmişti. Ancak şimdi, bu hukuksuz düzenleme tekrar Meclis’e dayatılmak isteniyor. Tekelci sendikaların kaybettikleri üyeleri geri kazanmak için bu çirkin oyunlara başvurduğu görülüyor.

Meclise Çağrı

Anayasaya bağlılık yemini eden vekillerin, Anayasa Mahkemesi kararına rağmen bu teklifi nasıl verdikleri merak konusu. ILO ve diğer uluslararası örgütlerin bu duruma sessiz kalıp kalmayacağını da sorguluyoruz. Anayasa Mahkemesi kararının ve ILO sözleşmelerinin hükmü yok sayılmamalıdır. Emekten yana olan sendikalar olarak, bu ucube teklifi reddediyoruz. Meclisimizin, anayasaya aykırı olan bu teklifi kabul etmeyeceğine inanmak istiyoruz.

Sonuç ve Eylem Çağrısı

Emek savunucuları olarak burada bildiriyoruz: Bu kirli teklif geri çekilmezse, sendikal özgürlüğü ve demokrasiyi korumak için gereken tüm adımları atacağız. Yaşasın emek, yaşasın sendikal özgürlük!

Kamu Sendikaları Platformu