Sosyal medyada bir hekim tarafından dile getirilen paylaşımda, belli bir sosyokültürel seviyeye sahip olan hekimlerin karşısına ilkokul mezunu hatta okuma yazma dahi bilmeyen insanların denk geldiğine dikkat çekildi.

Yaşanan tartışmaların ya da iletişim bozukluklarının bir sebebinin bu sosyakültürel farklılıklar olduğunu savunan hekim, ister istemez bu durumun tartışmalara yol ulaştığını savundu. 

10 yaşındaki çocuktan beter

Hastaların kendilerini anlamadığını ya da yanlış anladıklarını söyleyen hekim, bazen yazılı bir onama alması gerektiğinde karşısındaki hasta kadının “benim yazmam yok” dediğini, “peki senin yazman yoksa eşin yazsın” denildiğinde ise erkek hasta yakınının yazma hızı ve şeklinin 10 yaşındaki çocuktan beter olduğunu örnek gösterdi. 

En basit kuralları uygulayamıyorlar

“Abiciğim hiç mi hayatında yazmadın, bir eline defter kağıt almadın ya” diye yazı yazma hızına takılan hekim, hasta ya da hasta yakınlarının en basit toplumsal kuralları uygulayamadıklarını çünkü bunu görmediklerini belirtti. 

Hastaların görmedikleri için toplumsal kuralları uygulamadıklarının altını çizen hekimin gözünden toplumsal kurallar ise şu şekilde olduğu: 

  • Sıraya girmek, sırasını beklemek
  • Kapıyı çalarak yavaşça açmak
  • Biri konuşurken sözlerinin bitmesini beklemek, öyle araya girmek
  • Kişisel alana saygı duymak, insanların dibine girmemek
  • Tanımadığın birinin omzunu, kolunu tutmamak, dürtmemek
  • Karşındakine siz diye hitap etmek”

Hekim Gozu

Yapılan paylaşıma hekimler destek verdiği gözlemlendi.