Skandal İddia: Sigorta Girişi İçin Bekletilen İşçi Hayatını Kaybetti! Skandal İddia: Sigorta Girişi İçin Bekletilen İşçi Hayatını Kaybetti!

DEM Parti Hukuk ve İnsan Hakları Komisyonu, Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’na yaptığı başvuruda, Haziran 2020’de Diyarbakır’da bir tıbbi cihaz üreticisi firmanın Covid-19 hastaları üzerinde izinsiz ve etik dışı olarak “Türk ışını” adlı cihazı denediği iddialarını dile getirdi. 

Bu kapsamda, Diyarbakır İl Sağlık Müdürü Cihan Tekin, Diyarbakır Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Başhekimi Doç. Dr. Erkan Baysal, Gazi Üniversitesi Kalp Damar Cerrahı Prof. Dr. Hikmet Selçuk Gedik, Mehmet Soylu ve tespit edilecek diğer tüm şüpheliler hakkında suç duyurusunda bulunuldu.

Suçlamalar ve Talepler

DEM Parti’nin açıklamasında, şüphelilerin “insan üzerinde deney”, “nefret ve ayrımcılık suçu” ve “görevi kötüye kullanma” suçları işledikleri iddia edildi. Suç duyurusunda, bu suçlar yönünden etkili bir soruşturma yürütülmesi ve kamu davası açılması talep edildi.

İddialar …

Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Cenap Ekinci, 2020 yılında Diyarbakır’da Covid-19 sürecinde ‘Türk Işını’ tedavi yöntemi uygulandığını, bu süreçte hastaların izinsiz olarak kobay olarak kullanıldığını ve bazı hastaların bu nedenle hayatını kaybettiğini iddia etmişti. Bu iddialar, pandemi sürecinde sağlık çalışanları ve hastaların karşı karşıya kaldığı etik dışı uygulamalarla ilgili ciddi endişeler uyandırmıştı.