Prof. Dr. Aziz Çelik'in Açıklamaları

Prof. Dr. Aziz Çelik, memurların maaş zamları konusunda kayıplar yaşadığını belirtti. Çelik, “Memurlara resmi enflasyon kadar zam yapılsaydı bile ortalama memur maaşı yaklaşık 46 bin 763 TL olacaktı. Ancak, 7’nci dönem toplu sözleşme gereği yüzde 19,31 zam yapıldı ve ortalama maaş 44 bin 741 TL oldu. Aradaki fark ise 2 bin 22 TL” dedi.

Memurlar Eksik Zam Alıyor

Enflasyon rakamlarının 6 aylık ortalamasına göre, emekli, memur ve memur emeklilerinin yüzde 24,73 zam alması gerekiyordu. Ancak, 7’nci dönem toplu sözleşme gereği, memur ve memur emeklilerine yüzde 19,31 oranında zam yapıldı. Prof. Dr. Aziz Çelik, memurların Temmuz 2024 döneminde bu yüzden eksik zam aldığını ifade etti.

TÜSİAD Başkanı Turan'dan Faiz İndirimi Değerlendirmesi TÜSİAD Başkanı Turan'dan Faiz İndirimi Değerlendirmesi

Memur Maaşlarındaki Kayıp

Cumhurbaşkanlığı Strateji ve Bütçe Başkanlığı verilerine göre, Haziran ayı ortalama memur maaşı yaklaşık 37 bin 500 TL idi. Çelik, “Memurlara resmi enflasyon oranında, yani yüzde 24,73 zam yapılsaydı, ortalama memur maaşı 46 bin 763 TL olacaktı. Ancak yüzde 19,31 zam yapıldı ve ortalama maaş 44 bin 741 TL oldu. Böylece memurlar her ay ortalama 2 bin 22 TL kayba uğradı” dedi.

Yıl Sonuna Kadar Kayıp Daha Fazla Olacak

Çelik, memurların yüksek enflasyon koşullarında her ay 2 bin 22 TL kayıp yaşadığını, yılsonuna kadar bu kaybın 12 bin TL'yi aşacağını belirtti. Haziran ayı ile Temmuz ayı arasında yapılacak kıyaslamanın önemli olduğunu vurgulayan Çelik, memurların bu dönemde maaşlarının enflasyon karşısında eridiğini ifade etti.