Güney, 2024 yılının ikinci yarısında yapılacak %19.31 oranındaki artışın %10’unun toplu sözleşme kararından, %9.31’inin ise enflasyon farkından kaynaklandığını vurguladı. Gerçek zam oranının sadece %10 olduğunu ifade eden Güney, “Enflasyon farkı sıfır zam demektir” dedi.

Enflasyon Tahminleri ve Toplu Sözleşme Süreci

Güney, 7. Dönem Toplu Sözleşme görüşmeleri sırasında Merkez Bankası’nın 2024 yılı enflasyon tahmininin önce %33, daha sonra %38 olarak revize edildiğini hatırlattı. Ancak, memur maaş artışlarının hedeflenen enflasyon oranının %13 gerisinde kalarak %25 (15+10) olarak belirlendiğini belirtti. Bu durumun memur ve memur emeklilerini enflasyon altında bir zam oranına mahkum ettiğini söyledi.

Refah Payı ve Maaş Bağlantısı Sorunları

Güney, memur ve memur emeklilerine refah payı verilmemesi ve maaş artışlarının enflasyonun gerisinde kalmasının büyük bir adaletsizlik yarattığını vurguladı. Ayrıca, Temmuz 2023’te memur maaş unsurlarına eklenen ilave ek ödemenin memur emekli maaşlarına yansıtılmadığını, bu nedenle görev aylığının %75’i emekli maaşı olarak bağlanırken, günümüzde bu oranın %45’e düştüğünü belirtti.

Emekli Maaşları İçin Yapılması Gerekenler

Güney, emekli maaşlarının ve prim gün sayısının arasındaki bağın kopmuş olduğunu belirterek, emekli maaşlarının yeniden ele alınması gerektiğini söyledi. İlave ek ödemenin memur emekli maaşlarına eklenmesi gerektiğini vurguladı ve bu konuda Cumhurbaşkanı’nın irade ve beyanlarının hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

100 Bin Atama Talebi İçin Sağlık Çalışanları Sosyal Medyada Rekor Kırdı! 100 Bin Atama Talebi İçin Sağlık Çalışanları Sosyal Medyada Rekor Kırdı!

Enflasyona Karşı Koruma Önlemleri

Memur ve memur emeklilerinin enflasyona ezdirilmemesi için hedeflenen enflasyon oranında bir artış sağlanması gerektiğini vurgulayan Güney, refah payı verilmesi ve enflasyon farkının eşel mobil sistemiyle gerçekleştiği ayda ödenmesi gerektiğini belirtti.