Ankara Tabip Odası’nın yaptığı araştırmada, emekli maaşlarının açlık ve yoksulluk sınırının altında kaldığı için pek çok hekim emeklilik sonrasında özel hastanelerde veya ortak sağlık güvenlik birimlerinde çalışmak zorunda kalıyor.
Uzun Çalışma Saatleri ve Ücretler Düşük
Emekli hekimler, güvencesiz çalışma koşulları ve düşük ücretlerle karşı karşıya kalıyorlar. Ankara Tabip Odası Başkanı Dr. Mine Coşkun, 30 yıl kamuda göz hekimi olarak görev yapmış bir hekim olarak yaşadığı zorlukları dile getiriyor. Coşkun, “Emekli olduktan sonra açlık sınırının altında kalan maaşlarımız nedeniyle çalışmak zorunda kalıyoruz. SSK emeklisi hekimler 22 bin lira, Bağ-Kur’dan emekli olanlar ise 12-13 bin lira maaş alıyor” diyor.
Gelir Adaletsizliği ve Kesintiler
Emekli maaşlarından yapılan yüksek kesintiler de emekli hekimlerin yaşadığı sorunları derinleştiriyor. Çalışan emekli hekimlerden kesilen 26-27 bin liralık maaş kesintileri, geçinmeyi daha da zorlaştırıyor. Coşkun, emekli maaşlarının yoksulluk sınırının üstüne çıkarılmasını ve hekimler arasındaki gelir adaletsizliğinin giderilmesini talep ediyor.
TÜİK Verileri Yoksulluk Oranının Arttığını Gösteriyor
Kadın hastalıkları ve doğum uzmanı Dr. Pelin İlbeyi de emekli olduktan sonra çalışmak zorunda kalan hekimlerden biri. TÜİK'in verilerine göre, yaşlı nüfusun yoksulluk oranı giderek artıyor. 2021 yılında yüzde 11,4 olan yaşlı nüfusun yoksulluk oranı, 2023 yılında yüzde 21,7’ye yükseldi. Emekli aylıklarına ayrılan kaynak ise azalıyor, bu da emeklilerin geçim mücadelesini daha da zorlaştırıyor.