Çerkezoğlu, 2024 yılında emekli olmayı planlayan işçilerin maaşlarında avantajlı bir durumda olacağını, 2025 yılında emekli olacak işçilerin ise ciddi bir kayıp yaşayacağını vurguladı.

Hekimlerden TUS Sonuçlarına İlişkin Tepki: ‘Puan Kesintileri Hatalı Olabilir’ Hekimlerden TUS Sonuçlarına İlişkin Tepki: ‘Puan Kesintileri Hatalı Olabilir’

Emeklilik Sistemi Daha da Adaletsiz Hale Gelecek

DİSK’in açıklamasında, 2024 yılında emekli olmayı planlayan işçilerin, 2025 yılına sarktıkları takdirde yüzde 30’a varan maaş farkıyla karşı karşıya kalacakları belirtildi. Bu maaş farkının nedeninin, emekli aylıklarının hesaplanmasında kullanılan güncelleme katsayısı hesaplama yöntemindeki karışıklıktan kaynaklandığı ifade edildi. Çerkezoğlu, "Bu adaletsizliği ortadan kaldırmak ve işçilerin büyük bir kayba uğramaması için acilen önlem alınması gerekiyor" dedi.

2008’de Yürürlüğe Giren 5510 Sayılı Kanun

DİSK’in açıklamalarına göre, 2008 yılında AK Parti iktidarında yürürlüğe giren 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile emekli maaşları ciddi biçimde geriledi. Özellikle aylık bağlama oranı ve güncelleme katsayısının düşürülmesi, emekli maaşlarında büyük kayıplara yol açtı. Bu yasanın getirdiği düzenlemelerle birlikte, emekli aylıklarının ülke büyümesinden aldığı pay büyük ölçüde azaldı.

2024 ve 2025 Emekli Maaşları Arasındaki Uçurum

2024 yılının ikinci yarısında emekliliği hak eden işçiler, 2025 yılına erteledikleri takdirde önemli bir maaş kaybıyla karşılaşacak. Örneğin, 2024 yılında emekli olacak bir işçinin maaşı, aynı şartlarla 2025 yılında emekli olacak bir işçiye kıyasla yüzde 30 oranında daha yüksek olacak. Bu farkın nedeni, 2024 ve 2025 yıllarında uygulanacak güncelleme katsayısının hesaplanma yöntemindeki değişiklikler ve enflasyonun yüksek seyretmesi.

Güncelleme Katsayısı Nasıl Hesaplanıyor?

5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’nun 29. maddesine göre, emekli aylıklarının hesaplanmasında güncelleme katsayısı önemli bir rol oynuyor. Ancak bu katsayı, enflasyon ve büyüme oranlarının hesaba katılmasıyla belirleniyor. Yüksek enflasyon dönemlerinde ise emekli maaşlarındaki artışlar, güncelleme katsayısıyla uyumsuz hale gelebiliyor ve bu da büyük maaş farklarına yol açıyor.

Sorunun Çözümü İçin Öneriler

DİSK, bu sorunun çözümü için basit bir yasa değişikliği yapılması gerektiğini savunuyor. 2024 yılı için uygulanacak güncelleme katsayısının, emekli maaşlarına yapılan toplam zam oranına denk olacak şekilde ayarlanması gerektiğini belirten DİSK, bu adımla 2025 ve sonrası emeklilerin maaşlarında yaşanacak adaletsizliklerin önlenebileceğini ifade etti. Çerkezoğlu, "Bir cümlelik yasa değişikliği ile bu adaletsizliği ortadan kaldırmak mümkün" dedi.

Emeklilik Sisteminde Daha Kapsamlı Reformlar Gerekli

DİSK, sadece 2024-2025 yıllarına yönelik değil, genel anlamda emeklilik sistemindeki eşitsizliklerin giderilmesi gerektiğine dikkat çekti. Emeklilik sisteminin sürekli olarak adaletsizlikler ürettiğini belirten DİSK, sosyal güvenlik sisteminin demokratik bir yaklaşımla tepeden tırnağa yenilenmesi gerektiğini savundu.

Bu reformların yapılmaması durumunda, özellikle enflasyonun yüksek olduğu yıllarda emekli maaşlarında ciddi kayıplar yaşanacağını belirten Çerkezoğlu, hükümeti ve Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı’nı bu konuda harekete geçmeye çağırdı.