Enflasyonu düşürmeyi öncelikli konu olarak gördüklerini belirten Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz, bir taraftan para politikası, bir taraftan maliye politikası ve diğer taraftan yapısal reformlarla enflasyonu düşürmeye odaklandıklarını söyledi.
RAMAZAN AYINI BURUK GEÇİRİYORUZ
Yılmaz, Bahçelievler'de bulunan bir otelde düzenlenen Asrın İşadamları Derneği (ASRİAD) İftar Programı'nda yaptığı konuşmada, İsrail'in Gazze'ye yönelik saldırıları sebebiyle ramazan ayını buruk bir şekilde geçirdiklerini dile getirdi.
AVRUPA ÜLKELERİNDE DURGUNLUK VAR
Uluslararası kurumların ve kurulların sorun çözme yeteneklerinin sınırlı olduğunu bir kez daha gördüklerini vurgulayan Yılmaz, bu kurumların gözden geçirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye'nin ana ihracat pazarının Avrupa ülkeleri olduğunu belirten Yılmaz, bu ülkelerin içinde bulunduğu durgunluğa rağmen Türkiye'nin güçlü bir şekilde yoluna devam etmesi için çaba sarf ettiklerini ifade etti.
5 YIL SİYASİ BELİRSİZLİK OLMAYACAK
Ekonomide, siyasi ve politik belirsizliklerin önemli birer kavram olduğuna dikkat çeken Yılmaz, Türkiye'de geçen yıl mayıs ayında yapılan genel seçimlerle birlikte 5 yıl boyunca devam eden siyasi belirsizliklerin sona erdiğini vurguladı.
Yılmaz, 31 Mart'ta gerçekleştirilecek olan yerel seçimler öncesinde,
genel seçim atmosferi yaratılmaya çalışıldığını" belirterek, bu yaklaşımın doğru olmadığını dile getirdi. Yılmaz, "Genel seçimler yapıldı, ikinci bir seçim için gereklilik yok. Halkımız, seçmenimiz, başkanlarımıza ve Meclisimize gerekli yetkileri verdi. Dolayısıyla, ülke çapında makro düzeyde politikaların yerel seçimle değişmesini beklemek doğru değil. Yerel seçime gidiyoruz ve bu seçim, yerel düzeydeki politikaları etkileyen bir seçimdir. Bu oldukça açık bir gerçek.
şeklinde konuştu.
Türkiye ekonomisindeki gelişmelere de değinen Yılmaz,
Reel sektörde oldukça güçlü bir performans sergiliyoruz. Son 20 yılda büyüme performansımız yaklaşık olarak yüzde 5,4 seviyesinde. Son bir yılda dünya genelindeki ortalama büyüme hızı yüzde 3,6 iken, Türkiye'nin yıllık ortalama büyüme hızı yüzde 5,4 olarak gerçekleşti. Dolayısıyla, dünya ortalamasına göre 1,8 puan daha yüksek bir büyüme performansımız oldu.
şeklinde değerlendirmede bulundu.
Yılmaz, sürdürülebilir büyüme ve sosyal denge için enflasyonun indirilmesi gerektiğini vurgulayarak,
Enflasyonu kontrol altına almadığınız bir ortamda, çeşitli kesimlerin refahını artırmak için yapılan çabaların etkisi zamanla azalır ve kaybolur. Bu nedenle enflasyonun düşürülmesi, kalıcı bir sosyal refah artışını sağlamak için önemlidir. Bu açıdan enflasyonun azaltılması öncelikli bir konudur. Bu hedefe ulaşmak için para politikaları, maliye politikaları ve yapısal reformlar gibi üç ayaklı bir programı hayata geçiriyoruz. Şu an detaylara girmek istemiyorum, ancak bu konuda kararlı bir şekilde ilerlemeye devam edeceğiz.
şeklinde konuştu.