Başhekimlik İzin Talebini Reddetti

Bir devlet hastanesinde görev yapan Klinik Nörofizyoloji Uzmanı, İzmir ve Ankara’da yapılacak bilimsel kongrelere katılmak için başhekimliğe izin talebinde bulundu. Ancak başhekimlik, "hasta mağduriyeti yaşanmaması" gerekçesiyle bu talebi reddetti. Bunun üzerine, klinik nörofizyoloji uzmanı hukuki süreç başlatarak kararın iptalini talep etti.

‘Kuyu 28’Operasyonu: Doktorlar ve Memurlar Gözaltında ‘Kuyu 28’Operasyonu: Doktorlar ve Memurlar Gözaltında

Mahkemeden Yürütmeyi Durdurma Kararı

Dava sonucunda, İdare Mahkemesi, başhekimliğin izin vermeme gerekçesinin geçerli olmadığını belirtti. Mahkeme, klinik nörofizyoloji uzmanının cumartesi ve pazar günleri nöbetinin bulunmadığını, izin talebinin yalnızca birer günlük çalışma günü olan cuma gününe denk geldiğini vurguladı. Ayrıca, kongrelerin sağlık hizmetinin kalitesini artıracağı gerekçesiyle, izin talebinin kamu yararına uygun olduğunu belirtti.

Mahkeme: Kongre İzni Kamu Yararı ve Hizmet Gereğine Uygun

Mahkeme, başhekimliğin "EMG randevularının gecikmesine" ilişkin gerekçesinin yeterince kanıtlanmadığını ve kongre katılımının bilimsel hizmet kalitesini artıracağı sonucuna vardı. Bu nedenle, kongrelere katılma izni verilmemesine ilişkin başhekimlik kararının yürütmesi durdurularak izin verilmesi gerektiği belirtildi.

Telafisi Güç Zararların Önüne Geçildi

Mahkeme, reddedilen kongre izin taleplerinin sağlık hizmeti kalitesini olumsuz etkileyebileceğini ve bu kararın, davacı hekim için telafisi güç zararlar doğurabileceğini vurguladı. Bu nedenle, kararın uygulanması halinde doğabilecek zararları önlemek için yürütmenin durdurulmasına karar verildi.