Hürriyet Sağlık Sen Genel Başkanı Çakmak'tan Sağlıkta Şiddet Uyarısı Hürriyet Sağlık Sen Genel Başkanı Çakmak'tan Sağlıkta Şiddet Uyarısı

Sağlık hizmetlerine erişimde yaşanan zorluklar, vatandaşlar ile sağlık çalışanları arasında gerilimlere yol açarken, hastane koridorları da sık sık çatışmalara sahne oluyor. Sağlık çalışanlarına yönelik şiddeti önlemeye yönelik somut adımların atılmaması, sağlık çalışanlarının tepkisini giderek büyütüyor.

Öte yandan, Sağlık Bakanlığı'nın sağlık çalışanlarına yönelik şiddet olaylarının kaydedildiği "beyaz kod" verilerini gizlemeye başladığı belirtiliyor. Bakanlığın önceki yıllarda yayımlanan faaliyet raporlarında yer alan bu veriler, 2022 yılındaki raporda yer almamıştı. 2023 yılı ilk altı ayına ait kurumsal beklentiler raporunda "beyaz kod" sistemine 9 bin 35 başvuru yapıldığı ve bunlardan 7 bin 6'sının "hukuki yardım" kapsamında değerlendirildiği belirtilirken, 2024 raporunda ise "beyaz kod" ifadesine hiç yer verilmedi.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası (SES) İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya, Bakanlığın sağlıkta şiddetle mücadelede izlediği stratejiyi eleştirerek, "Bakanlık, şiddeti engellemek yerine gizlemeye çalışıyor. Kafasını kuma gömerek şiddeti yok saymak, sorunu çözmez, aksine daha da karmaşık hale getirir. Sağlık emekçilerinin yaşadığı bu sorunlar, Bakanlık tarafından sahiplenilmeli ve çözüm üretilmelidir" şeklinde konuştu.