A.T.C., şikayetçi kadınların huzursuz bağırsak sendromu (İBS) hastası olduğunu belirterek, “Bu hastaların en önemli özelliği algı ve davranış bozukluğudur. Rektum muayenesi sırasında bu hastalar, bu durumu vajinal muayene gibi algılayabilir” dedi.

Antalya’da, bağırsak ve mide rahatsızlıkları yaşayan T.A. adlı kadın, geçen yıl Kepez Devlet Hastanesi Gastroenteroloji bölümünde uzman doktor olarak 5 yıldır görev yapan A.T.C.’ye muayene oldu. 

T.A., muayene sırasında doktor A.T.C.’nin kendisine cinsel saldırıda bulunduğu iddiasıyla önce hastane yönetimine, ardından Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı’na şikayette bulundu. Savcılığın Sağlık Bakanlığı’na durumu bildirmesiyle A.T.C. hakkında soruşturma başlatıldı. 

Soruşturma sonucunda, Uzman Doktor A.T.C.’nin  2018, 2019, 2021 ve 2023 yıllarında 7 kadına cinsel saldırıda bulunduğu tespit edildi. A.T.C., 15 Mart’ta çıkarıldığı mahkeme tarafından tutuklandı.

Mahkeme Süreci Başladı

Antalya Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından hazırlanan iddianameyle A.T.C. hakkında Antalya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde dava açıldı. İddianamede, A.T.C.’nin pek çok hastasına vajinal muayene yaptığı ve nitelikli cinsel saldırı suçunu işlediği belirtildi. 

A.T.C.’nin, görevini kötüye kullanmak ve nitelikli cinsel saldırı suçlarından ayrı ayrı cezalandırılması talep edildi. "" başlıklı haberimizden olayın geçmişini okuyabilirsiniz.

İlk Duruşmada Savunmalar Alındı

Antalya 4. Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ilk duruşmada şikayetçiler F.D., F.K., T.A., D.B., N.S. ve S.U. hazır bulundu. İlk savunmasını yapan A.T.C., 33 yıllık hekim olduğunu ve görev süresince yanına kadın hemşire verildiğini, ancak Kepez Devlet Hastanesi’nde göreve başladığında hemşire verilmediğini iddia etti. 

A.T.C., kendisinden şikayetçi olan hastaların huzursuz bağırsak sendromu (İBS) hastası olduğunu belirterek, tüm suçlamaları reddetti. İBS hastalığını teşhis etmenin zor olduğunu ve agresif muayene gerektirdiğini söyledi.

Huzursuz Bağırsak Sendromuna Dikkat Çekti

A.T.C., “İBS, tedavisi kesin olmayan, ömür boyu tedavi gerektiren psikolojik bir rahatsızlıktır. Bu hastaların en önemli özelliği algı ve davranış bozukluğudur” dedi. Şikayetçilerden D.B.’nin karın ağrısı şikayetiyle geldiğini ve safra kesesi ve apandisit muayenesi yapmak istediğini belirtti. D.B.’nin muayene sırasında bağırarak çıktığını ve dışarıda huzursuz olduğunu ifade etti.

Mahkeme heyeti şikayetçi F.K.’nın beyanlarını okuması üzerine A.T.C., İBS için vajinal muayenenin gereksiz olduğunu belirterek, “Rektum muayenesi sırasında hastalar bunu vajinal muayene gibi algılayabilir” dedi. Şikayetçi F.D.’nin beyanlarının okunması üzerine A.T.C., “Hastaları soymadım, kendileri üstlerini çıkarttı” dedi. Şikayetçi F.D. ise, “İnsanların psikolojik sorunları olabilir, ancak organlarının yerini bilebiliyorlar” şeklinde ifade verdi.

Mahkeme heyeti, dosyadaki eksikliklerin giderilmesi ve tanıkların dinlenmesi için duruşmayı erteledi.