Geçtiğimiz hafta 7 il başkanının görevden alındığı partide, son iki günde Mardin ve Şanlıurfa il başkanları da istifa ettirildi. Ankara ve İstanbul il başkanlarının da değişim sürecinde olduğu konuşuluyor.

Yavaş İlerleyen Değişim Süreci

Türkiye Gazetesi’nden Yücel Kayaoğlu’nun haberine göre, AK Parti’de yerel seçimler sonrası beklenen değişim sürecinin ‘zamana yayılması’ kararı, parti tabanında ve teşkilatlarda motivasyon eksikliğine yol açtı. 

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın, “kendilerine yük olanlarla yola devam etmeyeceklerine” dair açıklaması, parti içinde kongrenin yakın zamanda toplanacağı ve parti üst yönetimi dahil değişimlerin olacağı yorumlarına neden olmuştu. Ancak yapılan değerlendirmeler sonucunda, 2028 seçimlerine giderken iki kez kongre toplamak yerine, 2025’te yapılacak bir kongre ile sürecin yürütülmesi kararlaştırıldı.

İl Başkanları ve Teşkilatlarda Değişim

Kızılcahamam kampında gündeme gelen değişim süreci, geçen hafta il başkanlarından başlatıldı. Yerel seçimlerin hemen ardından önce Batman ve Rize il başkanları istifa ettirildi. Geçtiğimiz hafta yedi il başkanının görevden alınmasının ardından, son iki günde Mardin ve Şanlıurfa il başkanları da istifa ettirildi. Ankara ve İstanbul il başkanlarının da değişim sürecinde olduğu belirtiliyor.

MYK’daki Farklı Görüşler

Parti içinde değişim sürecinin yavaş ilerlemesine yönelik eleştiriler de dile getiriliyor. Özellikle değişimin üst yönetim yerine teşkilatlardan başlatılmasının doğru bir yöntem olmadığına vurgu yapılıyor. MYK’da da bu konuda farklı görüşler mevcut. 

Sincan Eğitim Araştırma Hastane Otoparkında Drift Skandalı: O Anlar Kamerada Sincan Eğitim Araştırma Hastane Otoparkında Drift Skandalı: O Anlar Kamerada

Bazı MYK üyeleri, büyük kongrenin 2025’e bırakılması düşüncesine itiraz ederek, “Kongrenin daha erken toplanması lazım. Geç kalıyoruz. 2025’e bırakılacak bir kongreden sonuç alamayız. Çünkü teşkilatlarda moral motivasyon düşüyor. Değişim olacağı beklentisi vardı, bu olmayınca bir karamsarlık hakim olmaya başladı” görüşünü dile getirdi.