21 Şubat'ta başlayan vergide adalet eylemleri, TTB AHEK ve Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçiler Sendikası (SES) işbirliğiyle 5. haftasında da devam ediyor. AHEK Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, her üç aile hekiminden birinin eylemlere katıldığını belirtirken, "Bu ay sadece her aile hekiminden ortalama 8 bin TL kesinti yapıldı. Toplanan para yaklaşık 200 milyon TL. Bu parayla neler yapıldı?" dedi.
Vergide üst sınırın yüzde 15 olması talebiyle devam eden eylemler, her Çarşamba farklı illerde gerçekleştiriliyor. Hekimler, dikkat çekici videolarla eylemlerini renklendirerek soruna dikkat çekiyorlar. Aile hekimlerinin yüzde 35 oranında vergi ödediğine dikkat çeken Dr. Emrah Kırımlı, özellikle esnaf olan hastaların bu duruma şaşırdığını ifade etti.
AHEK Başkanı Dr. Emrah Kırımlı, "Her Çarşamba Türkiye'nin farklı illerinde basın açıklamaları ile eylemlerimize devam ediyoruz. İlk haftalarda katılım düşük olsa da yaptığımız anket çalışmasında gördük ki, her üç aile hekiminden biri eylemlerimize katılıyor ve aile hekimlerinin büyük çoğunluğu vergide adalet eylemlerinden haberdar" şeklinde konuştu.
GEÇEN YIL SADECE 78 ASM YAPILMIŞ
Bu ay ek olarak her aile hekiminden ortalama 8 bin TL kesinti yapıldığını söyleyen Dr. Emrah Kırımlı, “Bu durum Türkiye'deki 25 bin aile hekiminden sadece bu ay için 200 milyon TL kesinti yapıldığını gösteriyor. Bununla ne yapılabilir diye baktığımız da; sadece bir aylık bu kesinti ile 40’dan fazla ASM yapılabileceğini gördük. Oysa Bakanlığın tüm Türkiye’den geçen yıl yaptığı ASM sayısı toplamı ise 78! Bu vergiyi kesiyor, peki nereye aktarıyorlar diye bakıyoruz; kamunun yararına yapılan bir şeyi de göremiyoruz” dedi.
“MALİYE BAKANI ‘VERGİYİ TABANA YAYACAĞIZ’ DEDİ, BİZ DE ‘EYLEMLERE DEVAM’ DİYORUZ”
Eylemlere denk gelen yurttaşların kendilerini desteklediklerini, alkışladıklarını söyleyen Dr. Kırımlı, “Özellikle esnaflar yüzde 35 vergi ödediğimize inanamıyor. Maalesef böyle… Önümüzdeki ay maaşlarımızdan bir bu kadar daha kesinti olacak, ardından 3-4 ay sonra yeni bir kesinti daha; şubat ayında aldığımız maaşı kasım ayında alamayacağız. Bu sebeple biz eylemlerimize devam edeceğiz. Bir de ne yazık ki Maliye Bakanı’nın yakın bir zamanda ‘vergiyi tabana yayacağız’ dediği bir açıklaması da oldu. Bu mesele sadece bizim meselemiz değil. Bizler aile hekimleri olarak eylemleri görünür kıldık. Bu sebeple diğer çalışanlarla olan diyaloğumuz devam ediyor. Sağlığın korunmasında sürekliliği sağlayan aile hekimleri olarak eylemlerimize de süreklilikle devam edeceğiz” diye ifade etti.
Son olarak ekonomik krizin sorumlusunun aile hekimleri ve sağlık çalışanları olmadığını hatırlatan Dr. Kırımlı, “ Sorumlusu biz olmadığımız sorunun yükünü çekmeyeceğiz” dedi.
DEPREMZEDE HEKİMLERİN MAAŞLARININ YARISINI KESTİLER
Aile hekimlerinin vergide adalet talebi eylemi devam ederken deprem bölgesinde çalışan aile hekimlerin sorunları da büyüyor. Depremin ardından ölüm ve göçe bağlı nüfusun düşmesi sonucunda aile hekimlerin maaşlarının yarısı kadar kesintiler yapıldı. Bu ay deprem bölgesindeki her aile hekiminden ortalama 24 bin TL kesinti yapıldığını söyleyen Hatay Tabip Odası’ndan Dr. Ali Kanatlı, “Bazı aile hekimlerinden 40 bine varan kesintiler yapıldı. Biliyorsunuz ki Antakya, Defne gibi yıkım olan yerlerde zaten nüfus kalmadı. Biz aile hekimlerine de ücret nüfus toplamı üzerinden yapılıyor. Nüfus kalmayınca ücreti kestiler. Onca zorluk karşısında kimse teşekkür istemedi ama maaşlarımız kesildi! Biz de yarın bir günlük iş bırakma eylemi yapacağız. Bir de konuya dair basın açıklamamız yapacağız" dedi.