İSTAHED tarafından yapılan açıklamada, “Yapılacak olan bu zam oranı, mevcut enflasyonla uzaktan yakından alakası olmayan bir orandadır. Sağlık sektöründe kullandığımız tüm sarf malzemeleri TÜİK’in belirlediği enflasyondan çok daha fazla oranda artmaktadır. 

Aile sağlığı merkezlerinin büyük çoğunluğu özelden kiralanmış işyerlerinde hizmet vermekte olup, bu işyerlerinin kiraları aile hekimlerine aylık ödenen gider ödenekleri ile karşılanmaktadır. İşyeri kiralarına kira artış dönemlerinde mal sahipleri tarafından istenen zam oranları İstanbul’da yüzde 400’lere kadar ulaşmış durumdadır. 

Birlik Sağlık-Sen İzmir Şubesinde Görev Değişimi Birlik Sağlık-Sen İzmir Şubesinde Görev Değişimi

Bu zorlu ekonomik koşullarda aile sağlığı merkezini idare etmeye gayret eden biz aile hekimleri için yapılan yüzde 19,3 zammın ASM’lerin kira zamlarını karşılaması mümkün değildir

ifadelerine yer verildi.

“ASM’ler Kapanacak” Uyarısı

Açıklamada, kirasını ödeyemediği için kapanan ASM’lerin olduğu belirtilerek, cari gider ödemelerine yapılan zammın yetersiz kaldığı vurgulandı. “Acilen biz aile hekimlerine yapılan özellikle gider ödeneklerinin zam oranı memur maaş zam oranına endeksli olmaktan çıkarılıp bu oran mevcut dönem için en az yüzde 50 olarak güncellenmelidir. 

Ülkemizdeki birinci basamak sağlık hizmetini sağlayan aile hekimleri olarak bu hizmetin devam edebilmesi için idareyi uyarıyoruz. Bu uyarımız dikkate alınmadığı takdirde, ülkemizdeki birçok ASM kapanacak ve milyonlarca vatandaşımız aile hekimsiz kalacaktır. Karar idarenindir,” denildi.