Sonuçlara göre, hanehalkının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 93, önümüzdeki 12 ay için ise yüzde 97 olarak ölçüldü.

Hanehalkının Enflasyon Beklentisi

Koç Üniversitesi'nin KONDA Araştırma ve Danışmanlık şirketi ile birlikte yürüttüğü Hanehalkı Enflasyon Beklentisi Anketi (TEBA), Temmuz 2024 sonuçlarını kamuoyu ile paylaştı. Rapora göre, hanehalkının yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 93 olarak gerçekleşti. Bu oran, haziran ayına kıyasla değişim göstermedi ve yıllık enflasyon beklentisi yüzde 113 olarak sabit kaldı.

Hanehalkının önümüzdeki 12 aylık dönemde enflasyon beklentisi ise yüzde 97 olarak belirlendi. Bu veriler, Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) tarafından açıklanan ve sıklıkla eleştirilen enflasyon verileri ile karşılaştırıldığında, ciddi farklılıklar ortaya koyuyor. TÜİK'in haziran ayı verilerine göre, Tüketici Fiyat Endeksi (TÜFE) aylık yüzde 1,64 artarken, yıllık enflasyon yüzde 71,60 olarak kaydedildi.

Memur Zamları Enflasyona Yenik Düştü Memur Zamları Enflasyona Yenik Düştü

Ekonomistlerin Beklentileri

AA Finans Enflasyon Beklenti Anketi'ne katılan ekonomistlerin yıl sonu enflasyon beklentisi ise haziran ayında yüzde 42,61 olarak açıklandı. Bu, hanehalkının beklentileri ile karşılaştırıldığında oldukça düşük bir oran olarak dikkat çekiyor.

Uzman Görüşü

Koç Üniversitesi Ekonomi Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Selva Demiralp, verileri değerlendirirken, "Hanehalkının enflasyon beklentileri, manşet enflasyonun yaklaşık 30 puan üzerinde seyrediyor. Bu yıl sonuna kadar düşüş olması olumlu bir işaret, ancak Merkez Bankası’nın hedeflerine ulaşmak için henüz yeterli değiliz" ifadelerini kullandı.

Sonuçlar ve Değerlendirme

Anket sonuçları, hanehalkının yüksek enflasyon beklentilerinin devam ettiğini gösteriyor. Ekonomik belirsizliklerin ve TÜİK verileri ile hanehalkı beklentileri arasındaki büyük farkın, ekonomideki güven eksikliğini yansıttığı söylenebilir. Bu durum, enflasyon beklentilerinin yönetilmesi ve ekonomik istikrarın sağlanması açısından önemli bir gösterge olarak değerlendiriliyor.