Bu kapsamda vergi kaçıranlara ve gelirinden fazla harcama yapanlara yönelik birçok kalemde denetim ve vergi cezası uygulanacak.

Özel usulsüzlük cezaları 7 bin 500 TL’den başlayarak 20 milyon TL’ye kadar yükselebilecek. Örneğin, 30 bin TL’lik bir kirayı elden ödeyen bir kiracı, ev sahibi %10’unu, yani 3 bin TL’yi Maliye’ye ödemek zorunda kalacak.

Kayıt Dışı Ekonomiye Yakın Markaj Geliyor

Vergi uzmanı Nedim Türkmen, yeni vergi paketi hakkında ATV Haber’e yaptığı açıklamada, “Kayıt dışı ekonominin kayıt altına alınması ve vergilendirilmeyen alanların vergilendirilmesi birçok unsuru kapsıyor.

Yeni vergi paketinde kiracılar da artık Maliye’nin yakın markajında olacak. Elden kira ödeyenlere de ceza gelecek. Özel usulsüzlük cezası kesilecek” ifadelerini kullandı.

POS Cihazı ve IBAN ile Ödemelerde Yaptırımlar

POS cihazını başkasına kullandıranlara yönelik cezalar artırılacak. Fiş düzenlememenin cezası 3 bin 400 TL’den 30 bin TL’ye yükseltiliyor. Özellikle berber, lokanta ve küçük esnafların IBAN üzerinden ödeme alması da denetim altına alınacak. Her fiş kesilmeyen harcamaya 3 bin 400 TL ceza kesilecek. IBAN numarasını bir esnafa verip kullandırmanın cezası ise 30 bin TL ile 20 milyon TL arasında olacak.

Serbest Meslek Çalışanlarına Yakın Takip

Avukat, doktor, diş hekimi, restoran, kafe ve kuaför gibi serbest meslek çalışanlarına da hasılat sorgusu getiriliyor. Ekipler, yılda en az 12 kez yoklamaya gidecek ve günlük kazançları tespit edecek.

Sağlık Bakanlığı Binası Turuncu Renkle Aydınlandı! Sağlık Bakanlığı Binası Turuncu Renkle Aydınlandı!

Beyan edilen tutarlarla tespit edilen tutarlar karşılaştırılacak ve aradaki fark %20’den fazla ise mükellef izahata davet edilecek. İzahat yeterli görülmezse düzeltme beyannamesi istenecek ve vergi incelemesi yapılacak.

Gelirinden Fazla Harcama Yapanlara İnceleme

Vergi paketindeki en kritik başlıklardan biri, gelirinden fazla harcama yapanlarla ilgili düzenlemeler. Örneğin, bir vatandaşın yasal olarak 100 bin TL geliri görünüyorsa ancak aylık harcamaları 200 bin TL’yi aşıyorsa, Maliye bu kişiyi çağırarak gelirini ve harcamalarını izah etmesini isteyecek.