TCMB eski başekonomisti Prof. Dr. Hakan Kara, bu düzenlemeye yönelik eleştirilerini dile getirdi.
Las Vegas’ta Çerez Parası
Kara, “Zar zor biriktirdiği 500 dolar ile tatile giden için yüzde 10 ek maliyet, Las Vegas’ta 100 bin doları bir çırpıda harcayan için çerez parası. Bu nasıl adalet?” diyerek, vergi adaletinin sağlanamadığını belirtti.
“dar gelirliye yük bindirilecek”
Ekonomik krizden çıkış için hükümet, vergide yeni düzenlemelere yöneliyor. Hazine ve Maliye Bakanlığı tarafından hazırlanan ve TBMM’ye sunulacak olan vergi paketi, kamuoyunda “dar gelirliye yük bindirilecek” algısı yarattı. Cumhurbaşkanı Yardımcısı Yılmaz ise, vergide adaleti ve gelir dağılımını gözeten bir çerçeve çizileceğini belirtti.
Yurtdışı Çıkış Harcı Tartışmaları
Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırladığı taslağa göre, yurtdışı çıkış harcı 150 TL’den 1500 TL’ye çıkarılacak. Bu durum, dar gelirli vatandaşların tatile çıkmasını zorlaştırırken, ekonomik eşitsizliklerin daha da derinleşmesine yol açabilir. Öte yandan, büyük yatırımlardan elde edilen kazançlara da artırımlı kurumlar vergisi getirilmesi planlanıyor.
Vergi Reform Paketinin Detayları
Son düzenlemelere göre, Bireysel Emeklilik Sistemi’nde (BES) kısmi ödeme dönemi 1 Temmuz itibarıyla başlıyor. Bu kapsamda, BES’ten çıkışları önlemek için belirli durumlarda birikimlerin bir kısmının çekilmesine izin verilecek. Hazine ve Maliye Bakanlığı ayrıca, çok uluslu şirketlere asgari kurumlar vergisi uygulaması getirecek.
Vergi Denetimleri Hız Kesmeden Devam Ediyor
Bayram öncesinde birçok sektörde denetimler yapıldı ve kayıt dışı faaliyetler tespit edildi. Borsa kazançlarından vergi alınması da planlanıyor. BIST’te işlem gören hisse senetlerinden elde edilen kazançlardan vergi alınacak.
‘IMF Programlarına Benziyor’
Ekonomist Serkan Özcan, mevcut politikaların IMF programlarına benzediğini ancak hesap verebilirlikten yoksun olduğunu vurguladı. Özcan, “Türkiye’de tarihin ilk IMF’siz IMF programı uygulanıyor” diyerek, ekonomik politikaların eleştirilmesi gerektiğini belirtti.