Dava İstanbul'da Yaşandı

Yargıtay'ın gündemine gelen olay, İstanbul'da bir kira anlaşmazlığı davasıydı. Ev sahibi, dolar üzerinden kiraya verdiği mülkün kirasını alamayınca icra takibi başlattı. Kiracının itirazı üzerine dosya mahkemeye taşındı. Yerel mahkeme, kiracının tahliyesine ve ev sahibine asıl alacağın yüzde 20'si oranında icra inkâr tazminatı ödenmesine karar verdi. Ancak, alacağın yabancı para ile ödenmesine hükmetti.

Yargıtay Kararı Düzeltti

İstanbul Bölge Adliye Mahkemesi 36. Hukuk Dairesi'nin itirazı reddetmesi üzerine dosya Yargıtay'a geldi. Yargıtay 12. Hukuk Dairesi, borçların ve tazminatın yabancı para ile ödenmesine karar verilmesini isabetsiz buldu. Daire, "Yabancı para alacağının takip tarihindeki Merkez Bankasının efektif satış kuru üzerinden hesaplanacak Türk lirası karşılığı belirlenerek hükmedilmesi gerekirken yabancı para esas alınmak suretiyle karar verilmesi isabetsiz olmuştur" dedi.

Yıl Sonu Enflasyon Tahmini Yükseldi: Maaş Zamları Yeniden Hesaplandı Yıl Sonu Enflasyon Tahmini Yükseldi: Maaş Zamları Yeniden Hesaplandı

Kurumsal Düzen Vurgusu

İlk derece mahkemesinin kararını düzelterek onayan Yargıtay, kararın gerekçesinde kamu düzeni vurgusu yaptı. Kararda, bu konunun toplum düzenin korunması için gerekli olan kamu düzeni ile ilgili olduğu ve resen gözetilmesi gerektiği belirtildi.