Işıkhan, "Kendi iş gücü arzımız yeterli olmadığı durumlarda uluslararası iş gücünün tamamlayıcı etkisinden faydalanıyoruz" dedi.
Küresel Dinamiklerin İş Gücü Piyasasına Etkisi
Bakan Işıkhan, küreselleşme, dijitalleşme, savaşlar, iklim değişikliği ve demografik hareketlerin, küresel iş gücü piyasalarını derinden etkilediğini ifade etti. “Avrupa ülkeleri için yabancı çalışanlar artık bir 'can simidi' haline geldi” diyen Işıkhan, nitelikli iş gücünün bilgi ve teknoloji yoğun sektörlerde önemli bir yer tuttuğunu, düşük nitelikli iş gücünün ise kritik roller üstlendiğini vurguladı.
Türkiye, Nitelikli İş Gücünde Çekim Merkezi Olmayı Hedefliyor
Bakan Işıkhan, Türkiye’nin uluslararası iş gücü politikalarının, ülkenin ekonomik, sosyal ve kültürel menfaatlerini gözettiğini belirtti. "Ekonomimize katma değer sağlayacak ve nitelikli iş gücünü çekecek adımlar atmaya özen gösteriyoruz" ifadelerini kullandı. Ayrıca, yabancılar konusunun rasyonel bir şekilde ele alınmasının önemine değindi.
Çok Boyutlu İş Birliği
Uluslararası iş gücü politikalarının oluşturulmasında ilgili tüm kurumlarla eş güdüm halinde çalıştıklarını ifade eden Işıkhan, ekonomik katkı sağlayacak iş gücünü çekmek için dış politika hassasiyetlerini dikkate aldıklarını söyledi.
Geniş Katılımlı İlk Toplantı
Toplantıya çeşitli bakanlıkların ve strateji kurumlarının üst düzey temsilcileri katıldı. Çalışma izni kriterleri ve uluslararası iş gücü hareketliliği gibi konular değerlendirildi. Güncellenen kriterlerin, Türkiye’nin uluslararası iş gücü politikalarını güçlendirmesi bekleniyor.