Bu adım, tasarrufların etkin yönetimi, karmaşık finansal ürünlerin daha iyi anlaşılması ve finansal risklerden korunmayı amaçlıyor. Proje, özellikle kamu çalışanlarının finansal farkındalıklarını artırarak bilinçli kararlar almasını sağlamayı hedefliyor.

Finansal Okuryazarlık Platformu Yayında

SPK tarafından hayata geçirilen Finansal Okuryazarlık Platformu, vatandaşların finansal bilgi seviyelerini artırmayı amaçlayan kapsamlı bir eğitim aracı olarak dikkat çekiyor. Platformda, "bankacılık", "borsa", "bütçe", "kredi", "kripto varlıklar" ve "yatırım" kategorilerinde toplam 55 eğitim videosu bulunuyor. Kullanıcılar, e-Devlet üzerinden platforma giriş yaparak ücretsiz sunulan bu eğitimleri tamamladıktan sonra üç seviyede finansal okuryazarlık sertifikası alabiliyor. Videolar, 22 Mayıs’taki lansmandan bu yana 1,3 milyon kez izlendi ve bu sayının hızla artması bekleniyor.

Protokollerle Yaygınlaştırılıyor

SPK, Finansal Okuryazarlık Platformu'nun yanı sıra bakanlıklar ve kamu kurumlarıyla iş birliği yaparak hedef kitlelere özel eğitim programları düzenliyor. Şu ana kadar Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanlığı, TOBB, İŞKUR, Jandarma Genel Komutanlığı gibi sekiz kurumla protokol imzalandı. Örneğin, İŞKUR’un İş Gücü Uyum Programları kapsamında, yaklaşık 100 bin kişi finansal okuryazarlık eğitiminden yararlandı. Kadın girişimciler için düzenlenen etkinliklerde ise binlerce kadın girişimci finansal bilgiye erişim sağladı.

Başhekimden Acil Sağlık Çalışanlarına Sürpriz Ziyaret Başhekimden Acil Sağlık Çalışanlarına Sürpriz Ziyaret

Kadınlar ve Askerler Hedef Gruplar Arasında

SPK, kadın girişimciler ve askerleri hedefleyen projelerle toplumun farklı kesimlerine ulaşmayı hedefliyor. Kadın girişimciler için düzenlenen yüz yüze eğitimler ve online programlarla finansal bilgi seviyesinin artırılması amaçlanıyor. Aynı şekilde, askerlere yönelik uzaktan eğitim programlarıyla tüm rütbelerdeki personelin finansal okuryazarlık düzeyi yükseltiliyor.

Memurlar İçin Zorunlu Eğitim

Cumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi ile yapılan anlaşma kapsamında, Finansal Okuryazarlık Platformu üzerindeki eğitim videoları, 4,3 milyon memur için zorunlu hale getirilecek. Uzaktan Eğitim Kapısı’na entegre edilecek bu içerikler, memurların iş ve sosyal yaşamda finansal kararlarını daha bilinçli almalarını sağlayacak. Böylece kamu çalışanları hem bireysel hem de toplumsal fayda sağlayacak şekilde finansal bilinçle hareket edebilecek.

Finansal Okuryazarlık Seferberliği Büyüyor

SPK, "Finansal Okuryazarlık Türkiye Seferberliği" kapsamında yerel yönetimler, sivil toplum kuruluşları, ticaret odaları ve üniversitelerle iş birliği yaparak etkinlikler düzenliyor. Kayseri, Adana ve Konya’da yapılan etkinlikler, binlerce kişinin finansal bilgiye erişimini sağladı. Platforma "Katılım Finans" başlığı altında yeni içeriklerin eklenmesi için çalışmalar sürüyor.