Sağlık çalışanlarının şiddet ve kötü çalışma koşulları nedeniyle Avrupa’ya yönelmesi, kamu hastanelerinde yabancı sağlık personeli sayısının artmasıyla birleşince, kamuoyunda büyük tepkilere neden oluyor.

Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur’dan Açıklamalar

Genel Sağlık-İş Genel Başkanı Derya Uğur, Cumhuriyet’e yaptığı açıklamada, Avrupa Birliği (AB) ile yapılan “Geri Kabul Anlaşması”yla Türkiye’nin dünyanın en fazla sığınmacıya ev sahipliği yapan ülke konumuna geldiğini belirtti. Uğur, Türkiye’deki beyin göçünün artışını ve genç sağlık çalışanlarının mutsuz ve umutsuz hale gelmesini eleştirdi.

Kapatılan Hastanelerde 3 Bin 128 Sağlık Çalışanı Mağdur Oldu! Kapatılan Hastanelerde 3 Bin 128 Sağlık Çalışanı Mağdur Oldu!

“Politika Derhal Değişmeli”

Uğur, Türkiye’nin milli güç unsurlarında gerileme yaşandığını vurguladı ve işsiz mezun öğrencilerin, düşük ücretle çalışmak zorunda kalan sağlık çalışanlarının ülkeyi terk etmeye başladığını söyledi. 2023 yılında yurtdışında çalışmak için iyi hal belgesine başvuran hekim sayısının 3 bin 25 olduğunu belirten Uğur, son 12 yılda yurtdışına giden Türk doktor sayısının 15 bini aştığını ifade etti. Aynı dönemde, Türkiye’de 18 bin 685 yabancı sağlık çalışanının çalışma izni alarak çalışmaya başladığını kaydetti.

Bulaşıcı Hastalık Riski ve Çözüm Önerileri

Derya Uğur, iktidarın sığınmacı politikasını derhal değiştirmesi gerektiğini belirtti ve bu politikaların kamu yararı gözetilerek çözülmesi gerektiğini vurguladı. Uğur, sığınmacıların sağlık ve aşılama öykülerinin incelenmesi gerektiğini, aşıları eksik olan sığınmacı çocuklarda kızamık, suçiçeği, difteri, boğmaca ve çocuk felci gibi hastalıkların görüldüğünü belirtti. Yetişkin sığınmacılarda ise tüberküloz, kırım-kongo kanamalı ateşi ve cinsel yolla bulaşan hastalıklar gibi ciddi sağlık sorunlarının bulunduğunu söyledi.

Sağlık Personelinin Yaşadığı Zorluklar

Uğur, sığınmacıların yoğun olduğu bölgelerde çalışan sağlık personelinin uzun süreli ve yoğun çalışma saatleri, dil ve kültür sorunları nedeniyle hastalarla anlaşamama, şiddet ve eğitim eksikliği gibi ciddi problemler yaşadığını dile getirdi. Türkiye’nin mevcut sağlık politikasından vazgeçip halk sağlığını önceleyecek politikalar üretmesi ve somut adımlar atması gerektiğini savundu.

Uluslararası Anlaşmalar ve Geri Dönüş Politikaları

Uğur, sığınmacılarla ilgili uluslararası anlaşmaların gözden geçirilmesi ve sığınmacıların geri dönüşünü sağlayacak dış politika geliştirilmesi gerektiğini belirtti. Türkiye’nin, Atatürk’ün tam bağımsızlıkçı dış politikasına geri dönmesi gerektiğini vurguladı.