Para biriktiremeyen katılımcıların yüzde 49,8’i tasarruf edecek gelirlerinin olmadığını belirtti. Eğer tasarruf yapma imkânları olsaydı, katılımcıların yüzde 44,7’si fiziki altın (yastık altı birikim, altın, ziynet) ile yatırım yapmayı tercih edeceklerini ifade etti. En çok kısılan masraflar arasında giyim, ayakkabı, eğlence ve sosyalleşme harcamaları bulunuyor. Yüzde 50,7’si artık tatile gitmediğini belirtirken, yüzde 31,7’si ise tatil için daha uygun yerleri tercih ediyor. Katılımcıların yüzde 46,5’i kişisel mali durumlarının kötü olduğunu ifade ederken, yüzde 53,3’ü Türkiye’nin mevcut ekonomik durumuna kötümser bakıyor.
Türkiye'de tasarruf yapmak zor
Araştırma, Türk halkının yüzde 26,9’unun para biriktirme konusunda bir sorun yaşamadığını, ancak yüzde 73,1’inin para biriktiremediğini ortaya koyuyor. Para biriktiremeyenlerin yüzde 49,8’i tasarruf edecek gelirlerinin olmadığını, yüzde 23,3’ü aylık harcamalarının yüksek olduğunu, yüzde 12,6’sı borçları bulunduğunu, yüzde 5,5’i ise beklenmedik masraflardan dolayı para biriktiremediklerini belirtiyor. Ayrıca, yüzde 5’i para biriktirme planlarının olmadığını, yüzde 1,4’ü alışveriş bağımlısı olduklarını ve yüzde 0,2’si birikim amacı olmadığı için para biriktiremediklerini ifade ediyor. Araştırmada yer alan katılımcıların yüzde 70,4’ü Türkiye’de tasarruf yapmanın çok zor olduğunu belirtirken, yüzde 13,9’u zor, yüzde 11,5’i orta düzeyde, yüzde 2,2’si kolay ve yüzde 2’si çok kolay olduğunu belirtti.
kripto para piyasası tercih ediliyor
Tasarruf imkânı olması durumunda, katılımcıların yüzde 47,7’si fiziki altın (yastık altı birikim, gram, çeyrek ziynet vs.) biriktirebileceklerini belirtti. Yüzde 25,3’ü döviz (Euro, dolar vs.), yüzde 22,5’i altın, yüzde 21,8’i Türk lirası mevduat (faiz geliri), yüzde 8’i Borsa İstanbul, yüzde 6,6’sı katılım hesapları (faizsiz birikim hesapları), yüzde 4,5’i döviz mevduat (faiz geliri), yüzde 3,7’si bireysel emeklilik hesapları ve yüzde 1,8’i kripto para piyasasını tercih edeceklerini ifade etti.
En çok hangi alanlarda tasarruf yaptıkları sorulan katılımcıların yüzde 22,3’ü giyim ve ayakkabıdan, yüzde 16,1’i eğlence ve sosyalleşme masraflarından kısarak tasarruf yaptığını belirtti. Ayrıca, yüzde 14,6’sı elektrik, yüzde 12,3’ü su, yüzde 9,8’i gıda, yüzde 8,8’i ise her alanda tasarruf yaptığını söyledi. Diğer alanlarda ise hediye ve bahşiş masraflarında yüzde 3,8, doğalgaz kullanımında yüzde 2,8, kişisel bakım masraflarında yüzde 2,3, konut masraflarında yüzde 1,8 ve sigorta masraflarında yüzde 0,7 oranında tasarruf yapılıyor.
Araştırma, katılımcıların tatil alışkanlıklarındaki değişiklikleri de ortaya koyuyor. Katılımcıların yüzde 50,7’si artık tatile gitmediğini, yüzde 31,7’si ise bütçelerine daha uygun yerleri tercih ettiğini belirtirken, yüzde 11,1’i tatil planlamasında herhangi bir değişiklik yapmadıklarını söyledi. Tatil süresini daha kısa tutarak tasarruf edenler ise yüzde 6,5 oranında.
Araştırmaya göre, halkın yüzde 46,5’i kişisel mali durumlarının kötü olduğunu ifade ederken, yüzde 42,2’si ne iyi ne kötü olduğunu, yüzde 11,3’ü ise iyi olduğunu belirtti. Türkiye’nin mevcut ekonomik durumuna kötümser bakanların oranı yüzde 53,3 iken, yüzde 15,8’i ne iyi ne kötü olduğunu, yüzde 30,9’u ise iyimser olduğunu dile getirdi.
Araştırma, 29 Nisan - 02 Mayıs tarihleri arasında, Areda Piar’ın Profil Bazlı Dijital Paneli kullanılarak CAWI tekniği ile gerçekleştirildi.