Çakırözer, üniversitelerde akademik görevlerinin ardından özel muayenehanelerde de hizmet vermek isteyen akademisyenler için belirsizlikler bulunduğuna dikkat çekti. Sağlık Bakanlığı'nın yayınladığı genelge ile bu muayenehanelerin kapatılması talebinin doktorları baskı altına koyduğunu ifade etti. Ayrıca, doktorların çalışma koşullarının düzeltilmemesi ve sağlık emekçilerine yönelik şiddet olaylarının artmasının, sağlık alanında göçü hızlandırdığını vurguladı.
Çakırözer, genelgeyle üniversite hastanelerinde görev yapan ve muayenehaneleri bulunan hekimlere baskının artırıldığına dikkat çekerek, birçok şehirde tıp fakültelerinde görev yapmakta olan yaklaşık 100 profesörün bu nedenle görevlerinden istifa etmek zorunda kaldığı haberlerine değindi.
Milletvekili Çakırözer, bu sorunun çözülmemesi durumunda üniversitelerde doktor yetiştiren hocaların azalacağını ve gelecekte ciddi bir doktor eksikliği yaşanabileceğini ifade etti. Sağlık Bakanı Fahrettin Koca'nın bu konuda ne tür önlemler almayı düşündüğünü ve sağlık sisteminin sürdürülebilirliği için atılacak adımları açıklaması bekleniyor.
Hekimleri istifaya zorlayan genelge Meclis’te
Öğretim üyelerinin mesai saati dışında hizmet verdikleri muayenehanelerle ilgili yıllardır devam eden belirsizlik ve mahkemelerin farklı şehirler için verdiği çelişkili kararlardan sonra, Sağlık Bakanlığı yayınladığı genelge ile üniversitelerde akademik kadrolarda görev yapan hekimlerin muayenehanelerinin kapatılmasını istedi. Genelge sonrasında özel muayenehanesi olan çeşitli üniversitelerdeki çok sayıda profesör, doçent ve doktor öğretim üyesinin görevlerinden istifaya zorlanması tepkilere neden oldu.
“Üniversitelerde doktor yetiştirecek hoca kalmayabilir”
CHP Eskişehir Milletvekili Utku Çakırözer, konuyu Meclis gündemine taşıyarak Sağlık Bakanı Fahrettin Koca’nın yanıtlaması talebiyle soru önergesi verdi. Üniversitelerde ve kamu hastanelerinde hekimler ve sağlık çalışanları arasında yurt dışına gidişin yanında istifaların da yaşanmasının kaygı verici olduğuna dikkat çeken Çakırözer “Türkiye’de doktorlar, sağlık çalışanları çeşitli gerekçelerle yurt dışına göç ederken, şimdi de hekimlerimizin üniversite hastahanelerinden, kamu hastanelerinden ayrılmak zorunda bırakılması kaygı verici. Tıp fakültelerindeki öğretim üyesi hekimlerin üniversitelerden istifa edecek konuma getirilmesi sonucu ülkemizde yeni hekim yetiştirilmesi konusunda ciddi problemler yaşanacaktır. Bakanlık gerekli önlemleri almalı ve bunun önüne geçmelidir” dedi.
Çakırözer, TBMM’de şu sorulara yanıt istedi:
·“Türkiye’de hem üniversitede hekimlik yapan hem de muayenehanesi bulunan doktor sayısı kaçtır?
· Deneyimli, tecrübeli hekimlerin mahkeme kararları ile açtıkları muayenehanelerinin Danıştay’a kadar giderek ısrarla kapatılmak istenmesinin gerekçesi nedir?
· 2014 öncesi muayenehaneler için geçen 9 yıllık dönemde bakanlığınızın bir çalışması olmuş mudur?
· Bazı sağlık müdürlüklerinin mahkeme kararı daha kişilere resmen ulaşmadan alelacele muayenehaneleri kapatmak için hekimler üzerinde mobbing uyguladığı iddiaları doğru mudur?
· Deneyimli ve tecrübeli hekimlerini üniversitelerden istifa etmesi tıp fakültelerinde eğitimlerin aksamasına neden olmayacak mıdır?
· Tıp fakültelerindeki hekim istifalarını durdurmak için bir çalışmanız olacak mı?”
medimagazin