Genel Sağlık İş Sendikası ek ödeme yönetmeliği değişikliğiyle getirilen teşvik ödemenin sağlık çalışanları açısından bir kandırmacadan ibaret olduğunu ve bu sistemin sürdürülebilir olmadığını daha önce ifade ettikleri hatırlatıldı.
Genel Sağlık İş Sendikasından yapılan açıklama;
12 Ağustos 2022 tarihli Resmî Gazete’de yayımlanan Sağlık Bakanlığı Ek Ödeme Yönetmeliği ile taban ek ödeme ve teşvik ek ödeme gibi yeni ödeme türleri getirilmiştir. Sağlık çalışanları arasında çalışma barışına zarar vermekten öte başka bir işe yaramayan ve müjde diyerek sunulan yönetmelikle, çalışanların hak ettikleri ücretler parçalı hale getirilmiştir.
Genel Sağlık-İş olarak yeni uygulamanın sağlık çalışanları için bir kandırmacadan ibaret olduğunu ve teşvik ödemesinin sürdürülebilir olmadığını 6 ay önce ifade etmiştik.
Müjde diye sahaya övgüyle duyurdukları teşvik ödeme sisteminin bugün gelinen noktada bir kandırmacadan ibaret olduğu gözler önüne serilmiştir. Kurumları tarafından sağlık çalışanlarına aylardır teşvik ödemeleri ya zamanında ödenmemekte ya da eksik ödenmektedir. Mart ayı itibariyle de teşvik ödemeleri yatırılmamıştır. Ay sonu gelmesine rağmen Sağlık Bakanlığına bağlı hastanelerde teşvik ödemesi hala yapılmamıştır.
Sağlık Bakanı, Twitter başında sağlık çalışanlarına övgü yağdırarak hakkı olanı verdiği yanılgısına düşmektedir. Sağlık çalışanlarını yoksulluk sınırı altında ücretlere mahkûm eden, ay sonu gelmeden eriyen, alın terinin karşılığı olan ücret bile ödenememektedir. Emeğinin karşılığını, hakkı olanı bile alamayan Sağlık çalışanları, bir kez daha mağdur edilmektedir.
Özveri ve fedakârlıkla sağlık hizmeti sunan sağlık çalışanlarına, teşvik değil hakkı olan verilmelidir.
Genel Sağlık-İş olarak tamamen ticarethane mantığı ile düşünülerek hazırlandığını ifade ettiğimiz ek ödeme yönetmeliğinin aldatmaca olduğunu uygulamaya konulduğu gün söylemiştik. Keşke haklı çıkmasaydık. Kaybeden yine sağlık emekçisi olmuştur.
Performans sisteminden vazgeçilip, ek değil, tek ödeme sistemine geçilmesi talebimizden vazgeçmiyoruz. Tüm sağlık emekçilerinin aylık maaşlarının, asgarisi yoksulluk sınırı taban alınarak belirlenmesini, tüm ek ödemelerin emeklilik hesaplamasına dâhil edilmesini istiyoruz.
Derya Uğur
Genel Sağlık-İş Genel Başkanı