TÜSİAD Başkanı Turan'dan Faiz İndirimi Değerlendirmesi TÜSİAD Başkanı Turan'dan Faiz İndirimi Değerlendirmesi

Zamlar Enflasyonu Nasıl Etkiliyor?

Palandöken, akaryakıt, elektrik ve doğalgaza yapılan zamların etkisiyle hem tarla ürünlerinde hem de sebze ve meyve fiyatlarında düşüş beklemenin mümkün olmadığını belirtti. Elektrik fiyatlarına yapılan yüzde 38'lik zam ve doğalgazdaki artışlar hizmet sektöründe maliyetlerin azalmasını engelliyor.

'Piyasa Güveni Şart, Zamlar Çözüm Değil'

TESK Genel Başkanı, piyasalarda güven ortamının sağlanabilmesi için zamların durdurulması gerektiğini belirtti. "Enflasyonun düşmesi için piyasalara güven verilmesi, yani zam yapılmaması gerekiyor. Hem hizmet sektöründe hem de zorunlu tüketim ürünlerinde zamlar art arda geliyor. Vatandaşların bu zamları mevcut gelirleriyle karşılaması mümkün değil. Sigara ve alkollü içeceklere yapılan zamlar da diğer tüketim mallarına yansıyor," dedi.

'Temel Ürünlere Yapılan Zamlar Vatandaşa Katlanarak Dönüyor'

Üretimin artırılması ve temel girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerektiğini belirten Palandöken, "Zamları bir çözüm olarak görmek, ekonominin düzelmesi için atılan adımları engelliyor. Üretimin artırılması ve temel girdi maliyetlerinin düşürülmesi gerekiyor. Kiralardaki ve vergilerdeki adaletin sağlanması bu açığı kapatabilir. Temel ürünlere yapılan zamlar vatandaşa katlanarak geri dönüyor. Ekonominin düzelmesi için zamları durdurmak şart," diye konuştu.