Hakan Yılmaz’ın katkılarıyla yayımlanan rapor, özellikle enflasyon ve düşük büyüme etkileri ile bütçe açığı risklerine dikkat çekiyor.

Enflasyon ve Harcamalar Üzerindeki Baskı

Raporda, enflasyonun beklenenden yüksek seyretmesinin harcamalar üzerinde ciddi baskılar oluşturacağı belirtiliyor. Bu durumun, sosyal harcamaları artırırken gelirlerin sınırlı bir pozitif etkiyle bütçeye yansımasına neden olacağı vurgulanıyor.

Öne çıkan ifade: “Enflasyon ve düşük büyüme kombinasyonu doğrudan bütçe açığını yukarı çekecektir.”

Personel ve Ödenekler: Enflasyon Etkisi

TEPAV’ın raporu, personel ödeneklerinde ve diğer bütçe kalemlerinde enflasyon sapmasının neden olabileceği risklere dikkat çekiyor. 2024 yılı son çeyreğinde ücret artışlarının 2025’e yansıyacağı ve yüzde 15-16 bandına ulaşabileceği öngörülüyor. İlk altı aylık enflasyonun yüzde 6’yı geçmesi durumunda personel maliyetlerinde ciddi bir aşım yaşanabileceği ifade ediliyor.

Emeklinin Enflasyonu TÜİK’i Aştı: Yüzde 52,3 Emeklinin Enflasyonu TÜİK’i Aştı: Yüzde 52,3

Cari Transferler ve Sosyal Destek Yüksek Riskli Alanlar Arasında

EYT emeklilerinin ve enflasyon farkının cari transferler üzerinde büyük baskı oluşturacağına dikkat çekilen raporda, özellikle düşük büyüme ve işsizlik durumunda sosyal destek ödemelerinde artış olabileceği belirtiliyor. Yoksul hanelere yapılacak desteklerin bu kalemi yükseltebileceği öngörülüyor.

Yatırımlar ve Deprem Maliyetlerinde Ek Baskılar

Raporda, artan projeler nedeniyle yatırım maliyetlerinde rasyonel planlamanın yapılması gerektiği ve özellikle depremin neden olacağı sermaye transferi ihtiyaçlarının ek baskı yaratacağına dikkat çekiyor.