Hükümetin geçen yıl yaptığı düzenlemeye göre, her altı ayda bir üretici enflasyonu oranında akaryakıttaki ÖTV oranı artırılıyor. 

Yoğun Bakım Skandalı: 19 Bası Yarası İhmal İddiasıyla Gündemde! Yoğun Bakım Skandalı: 19 Bası Yarası İhmal İddiasıyla Gündemde!

Temmuz ayında akaryakıta 2 TL’nin üzerinde zam bekleniyor.

Zam Neden Gelecek?

Geçtiğimiz yıl yapılan düzenlemeyle, akaryakıt ÖTV tutarı altı ayda bir Üretici Fiyatları Endeksi (ÜFE) oranında zamlanacak şekilde belirlendi. 

Bu düzenleme kapsamında, yeni zam 1 Temmuz’da yürürlüğe girecek. 2023 Temmuz ayında Cumhurbaşkanı kararıyla akaryakıtta ÖTV tutarı 5 TL artırılmış ve her altı ayda bir ÜFE oranında artırılması kararlaştırılmıştı. 2024 Ocak-Mayıs döneminde ÜFE %17,87 olarak gerçekleşti. 

Haziran ayındaki ÜFE oranıyla yeni zam belirlenecek.

Akaryakıt Zammı Detayları

Haziran ayında ÜFE oranı sıfır bile olsa, %17,87’lik bir ÖTV artışı olacak. Benzin ve motorinde %20’lik KDV de eklendiğinde, fiyat tabelalarında 2 TL’nin üzerinde bir değişiklik olması bekleniyor.

  • Benzin: ÖTV tutarı, Haziran ayında ÜFE sıfır bile olsa, %17,87’lik artışla 1 litre benzindeki ÖTV 11 TL’yi aşacak.
  • Motorin: ÖTV tutarı, 1 litre motorindeki ÖTV 10 TL’yi aşacak.

Bu artışlar pompa fiyatlarına yansıyacak ve benzin ile motorinin litre fiyatında 2 TL’nin üzerinde bir zam olması bekleniyor. 

Son zamlarla beraber, benzin ve motorinin litre fiyatı 44 TL’ye yaklaşacak.

Bu düzenlemeler, akaryakıt fiyatlarında önemli bir artışa yol açacak ve tüketiciler için ekstra bir mali yük getirecek. Akaryakıt fiyatlarındaki bu artış, taşımacılık ve lojistik maliyetlerini de etkileyerek genel enflasyon üzerinde baskı yaratması tahmin ediliyor.