Serap Aslan A., maaşına yapılan yüzde 5,3'lük zammı beğenmeyerek iş yerindeki yöneticilere ve iş arkadaşlarına, "Bana verilen zam oranını zarf içinde insan kaynaklarına iade ediyorum. Bu oranı belirleyenler aralarında paylaşsınlar," şeklinde bir e-posta gönderdi. Bu olay sonrasında işten çıkarılan Aslan, kıdem ve ihbar tazminatının ödenmesi talebiyle Çatalca 1. Asliye Hukuk Mahkemesine başvurdu.
Yerel Mahkeme İşten Çıkarmayı Haklı Buldu
Yerel mahkeme, gönderilen e-postanın işverenin onur ve saygınlığına zarar verebileceğini belirterek iş akdinin feshini haklı buldu ve Aslan’ın tazminat talebini reddetti. Karar, Yargıtay 9. Hukuk Dairesi tarafından da onandı.
AYM İfade Özgürlüğü İhlali Kararı Verdi
Serap Aslan A., yerel mahkemenin kararına itiraz ederek Anayasa Mahkemesi'ne bireysel başvuruda bulundu. AYM, başvuruyu haklı bularak, Anayasa'nın 26. maddesinde güvence altına alınan ifade özgürlüğünün ihlal edildiğine hükmetti. Karar gereği, Serap Aslan A.’ya 30 bin lira manevi tazminat ödenmesine karar verildi.
İfade Özgürlüğü ve İş Yeri Düzeni Arasında Denge
Kararın gerekçesinde, başvurucunun e-posta ile maaş zam oranından duyduğu memnuniyetsizliği dile getirdiği ve bu durumun uygun bir üslupla ifade edilmesi gerektiğine dikkat çekildi. Ancak yerel mahkemenin, işçinin ifade özgürlüğü ile iş yerindeki disiplin ve düzenin sağlanması amacı arasında adil bir denge kuramadığı vurgulandı. AYM, devletin ifade özgürlüğüne en yüksek düzeyde güvence sağlaması gerektiğine de dikkat çekti.