Başhekim Doç. Dr. Hasan Ergenç, Yılın Yazarı Ödülüne Layık Görüldü Başhekim Doç. Dr. Hasan Ergenç, Yılın Yazarı Ödülüne Layık Görüldü

Sabah gazetesinin haberine göre, Telegram’ın bu suç içeren kanallar hakkında kısa sürede önlem almaması durumunda, uygulamanın Türkiye’de kapatılmasının gündeme gelebileceği belirtildi.

Türkiye, yaklaşık 8 milyon aktif kullanıcısıyla dünyada Telegram’ı en çok kullanan 10. ülke konumunda bulunurken, Telegram’ın dünya genelinde ise 1 milyar kullanıcısı var.

Telegram Kanalları Bataklığa Dönüştü

Telegram’da açılan bazı kanallar üzerinden vatandaşlara uyuşturucu temin edildiği tespit edilirken, “Uyuşturucu Tacirleri” adlı bir kanalın 19 bine yakın abonesi olduğu ortaya çıktı. Bu tür suç unsuru barındıran kanalların yöneticilerinin yeni üyeleri para karşılığında veya referans sistemiyle kabul ettikleri, kanallar üzerinden her türden uyuşturucunun para karşılığı satıldığı görülüyor. Referansı olanlara elden teslim ve elden ödeme imkânı sunulurken, referansı olmayanlara kapıya kadar kargo hizmeti sağlanıyor. Ödemeler ise IBAN üzerinden veya kripto para ile yapılıyor. Ayrıca, erotik içerikli kanallarda para karşılığında cinsel içerikli videoların satıldığı ve pedofili videolarının 5 bin ila 50 bin TL arasında değişen fiyatlarla satışa sunulduğu bilgisi veriliyor.

Telegram’da Fuhuş ve Kumar İçin Aracılık

Telegram’da yer alan birçok eskort kanalının fuhuşa aracılık ettiği ve yasa dışı kumarın bu platformda oynatıldığı tespit edildi. BTK ve Emniyet birimleri ile bu tür kanallara abone olanların ve kanal yöneticilerinin bilgilerini paylaşmayan Telegram’ın, bu suçlara aracılık ettiği ifade ediliyor.

Telegram Uyarıları Yoksaydı

BTK, Telegram’a “çocukların cinsel istismarı, uyuşturucu ve uyarıcı madde kullanımını kolaylaştırma, sağlık için tehlikeli madde temini, müstehcenlik, fuhuş, kumar oynanması” gibi katalog suçları içeren içeriklerle ilgili sürekli kaldırma talepleri gönderdi. Ancak bugüne kadar bini aşkın uyarı yapılmasına rağmen, Telegram bu talepleri dikkate almadı.