40 yaş ve üstü kadınların meme kanserinin erken teşhisi için yılda bir kez mamografi çektirmesi önerilirken, 2022 Sağlık İstatistikleri Yıllığı’na göre kadınların yüzde 52’si hiç meme muayenesi yaptırmadığını, yüzde 66’sı ise hiç mamografi çektirmediğini belirtiyor.

Sağlık-Sen: Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği İçin Hukuki Süreç Başlatıyoruz Sağlık-Sen: Yeni Aile Hekimliği Yönetmeliği İçin Hukuki Süreç Başlatıyoruz

Mamografi Cihazlarının Dağılımı

Bir milyon kişiye düşen mamografi cihazı sayısı 11.4 olup, bunun 4.9’u Sağlık Bakanlığı’na bağlı hastanelerde, 5.6’sı özel sağlık kuruluşlarında ve 0.9’u üniversite hastanelerinde bulunuyor. Yurttaşlar, cihaz sayısı ve sağlık personeli yetersizliği nedeniyle mamografi randevusu bulamıyor.

Randevu Problemleri Yaşanıyor

Ankara’daki kamu ve üniversite hastanelerinde mamografi için bir yıl sonraya randevu veriliyor. Bu sorun, MR, bilgisayarlı tomografi, işitme testi, endoskopi ve kolonoskopi gibi diğer önemli tetkikler için de geçerli. Bazı üniversite hastanelerinde randevuların öne çekilmesi için 800 TL civarında para istendiği iddia ediliyor.

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası Temsilcisinin Açıklamaları

Sağlık ve Sosyal Hizmet Emekçileri Sendikası İşyeri Temsilcisi Kubilay Yalçınkaya,  yaptığı açıklamada, “Yurttaş, her geçen gün ağırlaşan yaşam koşulları nedeniyle daha fazla sağlık tesislerine başvururken sağlık tesislerinde görüntüleme hizmetleri, işitme testleri gibi birçok tanı işleminde aylarca sıra bekliyor” dedi.

Sağlık Hizmetlerinde Eşitsizlik

Yalçınkaya, kamu üniversite hastanelerinin yurttaşa kapanmasının, yurttaşların Sağlık Bakanlığı hastanelerine yönelmesine neden olduğunu belirtti. “Bu kurumlardan sadece parası olan hizmet alıyor. Üniversite hastanesinde görüntüleme hizmetlerinden randevu bulamazken, aynı hastanelerde paranız varsa tanı işlemlerini kısa sürede yaptırabiliyorsunuz. Parası olan aynı gün mamografi çektirirken, parası olmayan kanser riskiyle bir yıl bekliyor” şeklinde konuştu.

Yalçınkaya sözlerini şöyle noktaladı: “Ülkenin bir bölümü, özel sektörden ve üniversite hastanelerinden zamanında ve yeterli düzeyde yararlanırken, bir bölümü kuyruklarda aylarca hatta yıllarca bekliyor.” Sağlık hizmetlerindeki bu eşitsizlik, özellikle kanser gibi ciddi hastalıkların erken teşhisi konusunda büyük bir sorun teşkil ediyor.