İstanbul’un Kadıköy ilçesinde bulunan Göztepe Prof. Dr. Süleyman Yalçın Şehir Hastanesi’nde, Destek ve Kalite Hizmetleri Müdürü’de geçtiğimiz günlerde kızının nişan bohçasını hastane personeline yaptırdığı yönünde iddialara konu olmuştu. 

Sendika Şikâyet Dilekçelerine konu olan son olayda da ismi taciz ile anılan personelin görevlendirme şeklide Destek ve Kalite Hizmetleri Müdürüne gözlerin çevrilmesine neden oldu. 

Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun Kahramanmaraş Ziyareti Sağlık Bakanı Kemal Memişoğlu'nun Kahramanmaraş Ziyareti

Görevde Yetersizlik ve Taciz İddiaları

Taciz iddialarıyla ismi anılan personelin sadece ön lisans mezunu olması, 1 yıllık memuriyetinin bulunması da çalışanlar tarafından gerekli yeterliliği karşılamadığı yönünde eleştiriliyor. 

SES Kayıtları Ortaya Çıktı

Taciz iddiasıyla ilgili mağdurların anlatımlarını içeren ses kayıtları sonrası yapılan birim sorumlusu görevlendirmesini daha da vahim hale getirdiği şeklinde eleştiriler arttı. 

Stajyer Öğrencilere Taciz İddiası

Ses kayıtlarında iddialara konu birim sorumlusunun yeni atanan kadın memurlar ve stajyer kadın öğrencilere “cinsel birliktelik” talebinde bulunduğu iddia ediliyor. Tacize uğradığını belirten kadınlar, Birim Sorumlusunun kendilerine mesaj attığını ve “Kimse bilmemeli” şeklinde ifadeler kullandığını anlatıyor.

Müdür Üstünü Kapatmaya mı Çalıştı?

Ses kayıtlarında, Destek ve Kalite Hizmetleri Müdürü ’nünde bu taciz skandalını bildiği ve üstünü kapatmaya çalıştığı iddia ediliyor. Birim Sorumlusunun tacizine uğrayan 17 yaşındaki bir stajyerin yerinin değiştirilmesi, bu iddiaları daha da güçlendiriyor.

Şikâyet Sürecini Başlattılar

Genç Sağlık Sendikası (Genç Sağlık – Sen), hastane yönetimine bir şikayet dilekçesi yazarak, Birim Sorumlusu görevlendirmesinin usulsüz olduğunu ve kadın üyelerini taciz ettiğini belirtti. 

Sendika Dilekçede, “Kanunen de tacizin şahidi olmaz fakat hukuki süreç başlattığımızda telefon konuşmaları ve mesajlar bilişim suçları tarafından bulunarak delil niteliği taşıyacaktır” ifadelerine yer verildi. Sendika, Birim Sorumlusunun derhal görevden alınmasını talep etti. 

Ancak, Destek ve Kalite Hizmetleri Müdürünün dilekçeye yanıt vererek delillerin sunulmasını talep ettiği iddia ediliyor. 

Başhekimlik Açıklama Yapmadı!

Başhekimlik ise henüz konuyla ilgili bir adım atmazken, İl Sağlık Müdürlüğü Cumhurbaşkanlığı İletişim Merkezi’ne (CİMER) yapılan şikayetlerin ardından idari soruşturma başlattı. Soruşturma devam ederken, Birim Sorumlusunun ilgili sorumluluk görevinden alınarak yıllık izne çıkarıldığı öğrenildi.

İdari ve Adli Soruşturma Süreci

Hastane yönetimi ve ilgili kurumlar tarafından yürütülen idari soruşturma devam ederken, kadınların maruz kaldığı tacize dair ilgili personel hakkında adli bir soruşturma henüz başlatılmadı. İl Sağlık Müdürlüğü’nün başlattığı idari soruşturmanın sonuçları beklenirken, mağdurların yaşadıkları travmanın etkileri sürüyor. 

İddialara konu birim sorumlusunun görevden alınması ve yıllık izne çıkarılması, geçici bir çözüm olarak görülürken, taciz iddialarının tam anlamıyla aydınlatılması ve adli sürecin başlatılması gerektiği çalışanlar tarafından dillendiriliyor.