Bu projeler arasında özellikle şehir hastaneleri ön plana çıkıyor. Sağlık Bakanlığı'nın Sayıştay raporlarına göre, şehir hastanelerini işleten şirketlere yapılan ödemelerde birçok usulsüzlük tespit ediliyor. Bu ödemeler arasında sadece "çamaşır masrafı" bile dikkat çekici bir yer tutuyor.

Sayıştay'ın Şehir Hastaneleri Raporu

Sağlık Bakanlığı ile ilgili en son yayımlanan 2022 yılı Sayıştay denetim raporunda, şehir hastaneleri sözleşmelerinde yer alan bazı detaylar kamuoyunun dikkatine sunuldu. Raporda, kamuoyuna "ticari sır" denilerek açıklanmayan şehir hastaneleri sözleşmelerinde, şirketlerin idarenin düzgün işleyişini desteklemek için gerekli tüm kullanıcılara temiz ve uygun çamaşır tedarik etme yükümlülüğünün bulunduğu belirtiliyor.

Bu çamaşır hizmetinin ücretlendirilmesi, her bir tekstil ürününün ilk alındığındaki ağırlıkları ve RFID etiketleriyle belirlenen miktarların çarpımı sonucu elde ediliyor. Ancak, raporda yıkanan nevresim, çarşaf gibi çamaşırların zamanla ağırlıklarını kaybettiğine vurgu yapılıyor. Bu nedenle çamaşır ödemelerinin tartımlarının güncellenmesi gerektiği ifade ediliyor.

Ebe Emine Bacak Yaşamını Yitirdi! Ebe Emine Bacak Yaşamını Yitirdi!

Doğalgaz, Su ve Elektrik Masrafları da Ödenmiyor

Raporda ayrıca, bu şekilde ödeme yapılan çamaşırhane hizmeti için şehir hastanelerinin sözleşmeleri gereği, şirketlerden doğalgaz, su ve elektrik bedelinin alınmadığı ve bu masrafların "bakanlığın yaptığı hizmet ödemelerinden mahsup edildiği" belirtiliyor. Ayrıca, bakanlığın tüm çamaşırhane masrafları için 1 milyon 127 bin 924 TL bütçe ayrılmasına rağmen, 1 milyon 960 bin 979 TL ödeme yapıldığı da raporda yer alıyor.