Bebeklerinden Topuk Kanı Alınmasını Reddeden Aileye Mahkeme Tedbir Kararı Koydu! Bebeklerinden Topuk Kanı Alınmasını Reddeden Aileye Mahkeme Tedbir Kararı Koydu!

İl Sağlık Müdürlüğü, bu talebin reddedilme gerekçesi olarak, yarı zamanlı çalışma hakkının kullanımına ilişkin usul ve esasların henüz belirlenmemiş olmasını gösterdi.

Mahkeme Kararı: Yarı Zamanlı Çalışma Hakkı Engellenemez

Kamu-Sen sendikası tarafından desteklenen dava, İstanbul 14. İdare Mahkemesi'nde görüldü. Mahkeme, doğum yapan memurlara yasayla tanınan yarı zamanlı çalışma hakkının, çocuğun ilköğretim çağına gelene kadar kullanılabileceğini hatırlattı. Kararda, bu hakkın kullanımına yönelik usul ve esasların henüz belirlenmemiş olmasının, yasayla tanınmış bir hakkın kullanılmasını engelleyemeyeceği vurgulandı.

Mahkeme, sağlık memurunun yarı zamanlı çalışma talebinin reddedilmesinin hukuka uygun olmadığını belirterek, işlemin iptaline karar verdi. Bu karar, doğum izninin ardından yarı zamanlı çalışmak isteyen memurlar için emsal niteliği taşıyor.

Genel Başkan Kahveci’den Açıklama: “İdareler Hakları Engellememeli”

Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, mahkeme kararı sonrası yaptığı açıklamada, "Kanunla verilmiş bir hakkın idareler tarafından engellenmesi kabul edilemez. Yarı zamanlı çalışmak isteyen ve kanunda belirtilen şartları taşıyan her memura bu hak verilmelidir. Açtığımız dava ile bu konuda haklı olduğumuz bir kez daha kanıtlanmıştır. İdareler, çocuğuna vakit ayırmak isteyen hiçbir çalışanı mağdur etmemelidir," ifadelerini kullandı.