Hastanede 48-72 saatten daha uzun süredir yatan ve zatürre belirtileri gösteren hastaların legionella açısından değerlendirilmesi istendi. Ayrıca, hastanede çalışan hekimler, sağlık personeli ve diğer çalışanlar da risk altında bulunuyor.

Lejyoner Hastalığı ve Bulaşma Yolları

Lejyoner hastalığı, nadir fakat ciddi bir zatürredir. Bakteri, suyu kullanan klima, jakuzili havuz, havalandırma sistemleri gibi yerlerden solunum yoluyla bulaşır. Bu bakterinin genellikle otel, hastane, kışla veya ofis gibi toplumsal alanlarda bulunduğu biliniyor.

İlk Uyarı Mayıs Ayında Yapıldı

Diken’den Mesude Demir’in haberine göre, legionella bakterisiyle ilgili ilk uyarı 16 Mayıs’ta, enfeksiyon kontrol komitesi başkanı Prof. Dr. Neşe Saltoğlu tarafından yazılı olarak yapıldı. Yazıya göre, o tarihe kadar hastanede Legionella pneumophila kaynaklı hastalık saptanmamıştı. Ancak farkındalığın artırılması ve daha etkin tanının geliştirilmesi amaçlanıyordu. Tüm birimlere ulaştırılan yazıda ayrıca hastaneye legionella testi temin edilmesi istendi.

İkinci Uyarı ve Test Eksikliği

İkinci uyarı, 5 Temmuz’da başhekim vekili Dr. Yılmaz Keskindemirci tarafından ‘Acele’ başlığıyla yapıldı ve tüm birimlere gönderildi. Her iki uyarıda da, 39.4 santigrat derecenin üzerinde ateş, 100’ün üzerinde nabız, ishal veya nörolojik belirtiler gösteren hastalara ileri tetkikler yapılması istendi. Ancak ilk uyarının üzerinden yaklaşık iki ay geçmesine rağmen testlerin hala alınmadığı anlaşılıyor.

Belediye Doktoru Evinde Ölü Bulundu Belediye Doktoru Evinde Ölü Bulundu

Salgın Riski ve Önlemler

Göğüs hastalıkları uzmanı Prof. Dr. Oğuz Kılınç, legionella bakterisinin suda ürediğini ve solunum yoluyla vücuda girerek zatürreye yol açtığını belirtti. Kılınç, özellikle 65 yaş üstündekiler veya kronik hastalığı bulunanlarda zatürrenin ağır seyrettiğini vurguladı. Bakterinin su kuleleri, tankları ve depoları gibi durağan sularda ürediğini belirten Kılınç, “Bu alanların düzenli olarak dezenfekte edilmesi ve takip edilmesi şart. Aksi takdirde salgın riski oluşabilir,” dedi.

Bel1

Erken Teşhis ve Tedavinin Önemi

Erken teşhis ve uygun tedavi hayat kurtarır. Ancak atipik zatürre belirtileri nedeniyle hastalığın gözden kaçabileceğini belirten Kılınç, bulantı, kusma ve ishal gibi akciğer dışı belirtiler görülebileceğini söyledi. “Deneyimsiz kişiler bunu sindirim sistemi hastalığı sanabilir. Kan tuzunu (sodyum) düşürür, zihinsel fonksiyonların bozulmasına yol açabilir. Uygun ve etkili antibiyotiklerimiz var,” dedi.