Yüksek enflasyon nedeniyle açlık ve yoksulluk sınırının altında yaşayan emekliler, maaşlarına yapılacak artışın hayat koşullarını ne kadar iyileştireceğini sorguluyor.

2024 yılının ilk altı ayında enflasyon oranı yüzde 24,73 olarak açıklanmış ve bu oran emekli maaşlarına yapılan zammın belirlenmesinde kullanılmıştı. Ancak, temmuz ayında yüzde 3,23, ağustos ayında ise yüzde 2,47 olarak gerçekleşen enflasyon, emekli maaşlarının enflasyon karşısında erimesine neden oluyor. Temmuz ve ağustos aylarına ait enflasyon verileri, ikinci altı aylık dönemin ilk iki ayı için enflasyon farkını yüzde 5,70 olarak belirledi.

Emekliler için Olası Zam Oranları

Memurlar, toplu sözleşme gereği yılın ikinci yarısında yüzde 10 zam alacak ve bu zamma enflasyon farkı da eklenecek. Ancak bu oran, yıl sonuna kadar açıklanacak diğer aylık enflasyon verilerine göre güncellenecek.

Akaryakıtta Dalgalanma: Motorine İndirim Beklentisi! Akaryakıtta Dalgalanma: Motorine İndirim Beklentisi!

 Yapılan araştırmaya göre, Reuters anketine katılan ekonomistler, 2024 yılı sonu enflasyon oranını yüzde 42,95 olarak tahmin ediyor. Bu durumda emeklilerin alacağı 6 aylık enflasyon farkı ve maaş zammı oranı yüzde 14,56 olarak hesaplanıyor. AA Finans beklenti anketine göre ise yıl sonu enflasyon oranı yüzde 42,84 olacak ve bu durumda emeklilere yapılacak zam yüzde 14,5 seviyesinde gerçekleşecek.

Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası'nın (TCMB) 2024 yılı enflasyon tahmini yüzde 38 olarak açıklanırken, bu senaryoda maaş zammının yüzde 10,6 olması bekleniyor. TCMB'nin piyasa katılımcıları anketine göre yıl sonu enflasyon beklentisi yüzde 43,31, bu durumda maaş zammı yüzde 14,9 olacak.

ABD'li yatırım bankası J.P. Morgan'ın Türkiye için yıl sonu enflasyon tahmini ise yüzde 42,5 seviyesinde ve bu tahmine göre emekliler için yapılacak maaş zammı yüzde 14,2 olarak öngörülüyor.

Memur ve Emeklilerin Beklentileri Yüksek

Temmuz ayında yapılan maaş zammına refah payı eklenmemiş, ancak taban maaş 10 bin TL'den 12 bin 500 TL'ye yükseltilmişti. Bu durum, kök aylıkları düşük olan emeklilerin zam oranlarından tam olarak yararlanamamasına yol açabiliyor. 2025 yılının ocak ayında ise memur ve memur emeklileri, yüzde 15 toplu sözleşme zammına ek olarak enflasyon farkı alacaklar.

Kesin zam oranları, eylül, ekim, kasım ve aralık aylarına ait enflasyon verilerinin açıklanmasıyla netleşecek.