Geçmiş Faiz Artışları

Merkez Bankası, son dönemde sıkı para politikası uygulamalarıyla dikkat çekmişti. Haziran ayında 650, temmuzda 250, ağustosta 750, eylül, ekim ve kasımda 500'er baz puan, aralık ve ocakta 250'şer ve mart ayında 500 baz puan olmak üzere toplamda 4 bin 150 baz puanlık bir faiz artışı gerçekleştirmişti. Ancak şubat, nisan, mayıs ve haziran aylarında faiz oranlarında değişiklik yapılmamıştı.

Benzine büyük İndirim Geliyor Benzine büyük İndirim Geliyor

Enflasyon Beklentileri ve Parasal Sıkılaştırma

PPK açıklamasında, haziran ayında aylık enflasyonun ana eğiliminde belirgin bir zayıflama kaydedildiği belirtilirken, temmuz ayında ise yönetilen-yönlendirilen fiyat ve vergi ayarlamaları ile işlenmemiş gıda fiyatlarındaki arz yönlü gelişmeler nedeniyle geçici bir artış beklendiği ifade edildi. Buna rağmen ana eğilimdeki yükselişin nispeten sınırlı kalacağı öngörülüyor.

Açıklamada ayrıca, yurt içi talebin yavaşlamaya devam ettiğine, hizmet enflasyonundaki yüksek seyrin ve jeopolitik risklerin enflasyonist baskıları canlı tuttuğuna dikkat çekildi. Kurul, parasal sıkılaştırmanın krediler ve iç talep üzerindeki etkilerini yakından izlediğini ve enflasyon üzerindeki yukarı yönlü risklere karşı ihtiyatlı duruşunu sürdüreceğini belirtti.

Yabancı Para Kredilere Yönelik Ek Önlemler

Kredi büyümesi ve kompozisyonunu göz önünde bulundurarak, makro finansal istikrarı ve parasal aktarım mekanizmasını destekleyecek şekilde yabancı para kredilere yönelik ek önlemler alındığı ifade edildi. Kredi ve mevduat piyasalarındaki gelişmelerin yakından izleneceği ve gerektiğinde ilave makroihtiyati adımların atılacağı belirtildi. Likidite koşulları da olası gelişmeler göz önünde bulundurularak izlenecek ve sterilizasyon araçları gerektiğinde çeşitlendirilerek etkin şekilde kullanılacak.

Finansal Koşullar

Kurul, para politikasındaki kararlı duruşunu sürdürerek enflasyonun ana eğilimini düşürmeyi ve orta vadede yüzde 5 hedefine ulaşmayı amaçladığını vurguladı. Enflasyon ve enflasyonun ana eğilimine ilişkin göstergelerin yakından takip edileceği ve fiyat istikrarı temel amacı doğrultusunda tüm araçların kararlılıkla kullanılacağı belirtildi. Kurul, kararlarını öngörülebilir, veri odaklı ve şeffaf bir çerçevede alacağını duyurdu.