Kanun, memurların iş ve işlemlerinde dikkatli olmaları gerektiğini belirten “uyarma” cezası dışında, disiplin cezası niteliğinde olmayan yazılı ikaz veya uyarı yapılmasını öngörmemektedir.

Memurun İşe Geç Gelmesi veya Erken Ayrılmasına Verilecek Cezalar Memurun İşe Geç Gelmesi veya Erken Ayrılmasına Verilecek Cezalar

Disiplin Cezası ve Yazılı Uyarılar

Danıştay Onikinci Dairesi’nin verdiği emsal karara göre, memurun disipline aykırı bir fiili varsa, bu fiil için 657 sayılı kanunun 125. maddesinde belirtilen disiplin cezaları uygulanmalıdır. Bazı kurumlarda, memura disiplin cezası verilmeden sadece yazılı ikaz veya uyarı yapılması, hukuka aykırı bulunmaktadır. Memurların, yazılı ikaz veya uyarı şeklindeki işlemler nedeniyle mağdur olmamaları için, bu tür yazıların mahkemelerce iptal edildiği bilinmektedir.

Danıştay Kararı

Danıştay 12. Dairesi, Türkiye İş Kurumu Genel Müdürlüğü’nde başmüfettiş olarak görev yapan bir memurun, soruşturma esnasında yaptığı uygulama nedeniyle yazılı olarak ikaz edilmesine ilişkin kararı iptal etmiştir. Kararda, 657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 125. maddesinde yer alan disiplin cezaları arasında “yazılı ikaz” cezasının bulunmadığı, dolayısıyla disiplin cezası olarak kabul edilemeyeceği vurgulanmıştır.

Hukuki Değerlendirme

Danıştay, memurların disipline aykırı fiilleri nedeniyle yazılı olarak uyarılmasının hukuka aykırı olduğunu belirterek, bu tür işlemlerin iptaline karar vermiştir. Kanunun öngörmediği yazılı ikaz ve uyarıların, idare hukukunun temel ilkelerine aykırı olduğu, idarenin eylem ve işlemlerinin kanunun çizdiği sınırlar içinde olması gerektiği vurgulanmıştır.

Kararın Özeti

Danıştay 12. Dairesi’nin kararında, memurların disiplin cezaları ile ilgili şu hususlar öne çıkmaktadır:

Memura verilen disiplin cezası “uyarma” cezası olarak tanımlanmıştır ve yazılı bildirimle yapılmaktadır.

Disiplin cezası verilmeden yapılan yazılı uyarılar, hukuka aykırı bulunarak iptal edilmiştir.

Memurların disipline aykırı fiilleri nedeniyle uygun disiplin cezası uygulanmalıdır.