Açıklamayı değerlendiren Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Gölge IMF'nin programıdır" yorumunu yaparak Şimşek'in açıklamalarını eleştirdi. Zira Türkiye Cumhuriyet Merkez Bankası (TCMB), 2023 yıl sonu enflasyon hedefini yüzde 5 olarak belirlemişti. Ancak TCMB Başkanı Hafize Gaye Erkan, aynı toplantıda enflasyon beklentisine ilişkin olarak, "Enflasyonda resmi olarak tahminimiz değişmedi. En son Para Politikası Kurulu metnimizde üst bantı yüzde 62 olarak belirlemiştik" şeklinde açıklamalarda bulundu.

Bu gelişmeler, maaş zamlarının ve enflasyonun ekonomik dengeler üzerindeki etkileri konusundaki tartışmaları daha da karmaşık hale getirdi. Şimşek'in açıklamaları, ekonomi politikaları ve maaşlar üzerindeki etkileri konusunda daha fazla spekülasyona yol açtı. İlerleyen günlerde bu konudaki gelişmeler yakından takip edilecek.

"GÖLGE IMF'NİN PROGRAMIDIR"

Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan ve ekonomide iki tür enflasyon kavramı olduğunu belirten Prof. Dr. Veysel Ulusoy, "Hedef enflasyon ve beklenti enflasyonu hükümetlerin programlarında yer alır. Bugüne kadar beklenti enflasyonu, TÜİK'in enflasyonuna paralel olarak gitmekteydi. Beklenti enflasyonu işçi, memur ve emeklinin alacağı 6 aylık zam oranına işaret etmekteydi. Ancak Hazine ve Maliye Mehmet Şimşek, tehlikeli bir cümle kullandı. 'Bundan sonra ücret düzenlemeleri hedef enflasyona göre yapılacak' cümlesi. Bu cümle, gölge IMF'nin programıdır. Bu açıklamayla OVP'nin bütün maliyetini zaten ekonomik krizi yüklenmiş olan hane halkına yüklemektir" ifadelerini kullandı.

MEMUR VE EMEKLİ MAAŞ ZAMMINDA YÜZDE 5 TEHLİKESİ

Öte yandan son 12 yıldır TCMB'nin açıkladığı hedef enflasyon yüzde 5 olarak açıklanırken, 2023 yılı enflasyon beklentisi yüzde 62 seviyesinde oldu.

2023 yıl sonu enflasyon beklentileri doğrultusunda memur ve emekli zam oranının (toplu sözleşmede belirlenen zam oranı hariç) altı aylık enflasyon farkı yüzde 25 civarında olması öngörülürken, Şimşek'in açıklamaları sonrası bu oranın yüzde 5 olması bekleniyor.

gerçekgündem