Yalçın, örgütlenme özgürlüğünün tüm çalışanlar için olduğu gibi emekliler için de sağlanması gerektiğini belirterek, emeklilerin de fiilen çalıştıkları dönemdeki hizmet sınıflarına göre sendikalarına üyeliklerini devam ettirebilmesi gerektiğini dile getirdi. Ayrıca Yalçın, TUSAŞ’a yönelik terör saldırısında şehit olanlara Allah’tan rahmet diledi.

Manisalı Hekimler Ayakta: Sağlık Bakanı’na İstifa Çağrısı Manisalı Hekimler Ayakta: Sağlık Bakanı’na İstifa Çağrısı

"Emekliler Toplu Sözleşmeden Etkileniyor, Ama Söz Sahibi Değil"

Yalçın, emekli memurların toplu sözleşmelerden etkilendiklerini ancak bu süreçte söz hakkı sahibi olmadıklarını belirtti. Özellikle emeklilerin mali sorunlarla karşı karşıya olduğuna dikkat çeken Yalçın, memurların emekli aylıkları ile görev aylıkları arasındaki farkın çok açıldığını ve bu durumun düzeltilmesi gerektiğini söyledi. Seyyanen zammın emekli memurlara yansıtılmadığını hatırlatan Yalçın, "Emekli keseneklerine tabi tüm ücretlerin dikkate alınarak emeklilikte düşüş olmaması gerekiyor" dedi.

Emeklilere Sendika Hakkı İçin Yasa Değişikliği Çağrısı

Yalçın, emeklilerin sendika kurma hakkının engellenmemesi gerektiğini vurgulayarak, bu engellerin kaldırılmasının temel bir insan hakkı olduğunu söyledi. Türkiye’de 16 milyon emekli olduğunu belirten Yalçın, emeklilerin haklarını savunabilmek için örgütlenmekten başka seçeneklerinin kalmadığını ifade etti. Bu bağlamda, 4688 sayılı yasada yapılacak bir değişiklikle emeklilerin sendika üyeliğinin devam edebilmesinin sağlanabileceğini dile getirdi.

Uluslararası Destek: Sendikal Haklar, İnsan Haklarıdır

Uluslararası Çalışma Örgütü (ILO) Türkiye Ofisi Direktörü Yasser Ahmed Hassan ise sendikal hakların savunulmasının, insan haklarının savunulması anlamına geldiğini belirtti. Emeklilik döneminin haysiyetli bir şekilde geçirilmesinin önemli bir sosyal değer olduğunu kaydeden Hassan, Türk halkıyla dayanışma içinde olduklarını ifade etti.

Panelde Uzmanlar Konuştu

Açılış konuşmalarının ardından düzenlenen panelde, Memur-Sen Genel Başkan Yardımcısı Ali Yıldız moderatörlüğünde, Prof. Dr. Alpay Hekimler, Doç. Dr. Canan Erdoğan ve diğer akademisyenler emekli kamu görevlilerinin örgütlenme hakkı üzerine değerlendirmelerde bulundu.