Ülke genelinde yaklaşık 4 milyon memur ve 2,5 milyon memur emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri kapsamında hükümetin zam teklifi sonunda belli oldu. 1 Ağustos'ta başlayan görüşmelerin ardından taraflar ikinci kez bir araya geldi. Toplantı öncesi Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Vedat Işıkhan, Kamu İşveren Heyeti'nin ilk zam teklifini kamuoyuna duyurdu.
Kamu İşveren Heyeti'nin önerdiği zam teklifi detaylarına göre, 2024 yılı için ilk 6 ayda %14, ikinci 6 ayda %9 oranında zam teklif edildi. 2025 yılı için ise ilk 6 ayda %6, ikinci 6 ayda %5 oranında zam önerisi sunuldu.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın ve Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci, zam teklifinin ardından ilk açıklamalarını yaptılar. Liderler, toplu sözleşme görüşmelerinin önemine vurgu yaparak hükümetin teklifini değerlendireceklerini belirtti.
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, kamu görevlilerinin beklentilerinin yüksek olduğunu ifade ederken, Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci ise sürecin hassasiyetini ve çalışanların haklarını koruma gerekliliğini vurguladı.
MEMUR-SEN: TEKLİF REVİZE EDİLMELİ
Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, hükümetin zam teklifine ilişkin açıklama yaptı.
Yalçın şunları söyledi: "Gelen teklifi olumlamamız mümkün değil. Bu açıdan tavsiyemiz, teklifin revize edilmesidir. Kiralara ilişkin kamu görevlileri zorlanmakta. Masaya bu konuda bir teklifin de gelmesini bekliyorduk. Bayram ikramiyesinden diğer sosyal haklara ilişkin henüz cümle kurulmadı."
KAMU-SEN KARARI BEĞENMEDİ
Kamu-Sen Başkanı Önder Kahveci şu tepkiyi gösterdi:
"7850 kira yardımı talep etmiştik. Herhangi bir gelişme sağlanmadı. Yüzde 10'luk refah payı talep ettik ancak bir gelişme olmadı. Enflasyon kadar artış kamu çalışanlarına sıfır zam demektir. Refah payı olmadan kamu çalışanlarının rahatlaması mümkün değil. Enflasyon farkının aylık maaşlara yansıtılması konusunda da talep karşılık bulmadı. Merkez Bankası'nın gelecek yıl için enflasyon tahmini yüzde 33. Önümüzdeki aylarda da enflasyonun artacağı öngörüsü kamuoyuyla paylaşıldı. Yüzde 14+9'la çalışanlar 2024 yılını geçiremez. Bu rakamların yüksek düzeyde yeniden revize edilip masaya yeniden gelinmeli. Önümüzde süreç var."