1 Ağustos tarihinde başlayan toplu sözleşme görüşmeleri, memur ve memur emeklilerinin iki yıllık maaş artışlarının belirlenmesi için önemli bir süreci başlatmış durumda. Görüşmeler, memurlarla kamu işveren heyeti arasında yapılan oturumlarla sürüyor ve hizmet kollarının talepleri dikkate alınıyor.

Türkiye Kamu-Sen Genel Başkanı Önder Kahveci, görüşmelerde temsil ettiği sendikanın taleplerini açıkladı. Kahveci, memur maaşlarında iki yılda toplamda yüzde 158 artış talep ettiklerini vurguladı ve memur emeklilerini de unutmayarak onların da haklarının iyileştirilmesini çağrısında bulundu.

Ayrıca, Kahveci, kamu personel rejiminin yeniden yapılandırılmasını istediklerini dile getirdi. Kamu çalışanlarının işe alımlardan görevde yükselmeye kadar liyakat ve bilgiyi esas alan bir görevde yükselme ve ünvan değişikliği sınavına ihtiyaç olduğunu belirtti. Görevde yükselmede mülakatın kaldırılmasını talep eden Kahveci, bu yönde yapılan düzenlemelerin daha adil bir çalışma ortamı sağlayacağına dikkat çekti.

Memur maaşları ve özlük hakları, çalışanların yaşam standartları ve refah düzeylerini doğrudan etkileyen önemli konular arasında yer alıyor. Bu nedenle, toplu sözleşme görüşmeleri, kamu çalışanlarının geleceğini belirleyen kritik bir süreç içerindedir.

KİRA YARDIMI

Kira artışının çok ciddi sorun olmaya başladığını da ifade eden Kahveci, "İlk defa uygulanmak üzere bir kira yardımı verilmesi 7850 TL kira yardımı talep ettik." dedi.

VERGİ DİLİMİNE GÖRE DÜZENLEME TALEBİ

Kahveci, memurların maaşlarından alınan gelir vergisi oranlarının sabitlenmesi talebini de gündeme getirdi.

Sadeleşmiş bir ücret sistemi talep ettiklerininden bahseden Kahveci, "Ek ödeme altında 8 bin lira verildi ama taban aylıklarımıza yansımadı." dedi.

Yeni bir yaklaşıma ihtiyaç olduğunun altını çizen Kahveci, "Her şeyden önce vergi adaletinin sağlanması lazım. Onun için kamu çalışanlarının vergi oranları yüzde 15 ile sabitlensin diyoruz." diye konuştu.

NTV