Ölüm İzni Hakkı ve Kapsamı

657 sayılı Devlet Memurları Kanunu’nun 104. maddesinin b fıkrasına göre, memur aşağıda belirtilen yakınlarının vefatı durumunda 7 gün süre ile ölüm izni kullanabilir:

- Memurun eşi, çocuğu, annesi, babası ve kardeşlerinin ölümü durumunda,

- Memurun eşinin annesi (kayınvalide), babası (kayınpeder) ve kardeşlerinin ölümü durumunda.

İzinde Olan Memurlar İçin Mal Bildirimi Rehberi İzinde Olan Memurlar İçin Mal Bildirimi Rehberi

Bu kapsamda, memur hem kendi ailesinin hem de eşinin ailesinin belirli üyelerinin vefatı halinde ölüm izni kullanma hakkına sahiptir. Ancak, amca, dayı, teyze gibi daha uzak akrabaların vefatı durumunda bu hak geçerli değildir.

Mazeret İzninin Kullanımı

657 sayılı kanunda yer alan mazeret izinleri, memurların belirtilen olaylar gerçekleştiğinde yıllık izinlerinden bağımsız olarak izin kullanabilmeleri için verilmiştir. Mazeret izni, ilgili olayın (örneğin ölüm) gerçekleştiği tarihten itibaren kullanılmalıdır. Olayın üzerinden 10-20 gün geçtikten sonra mazeret izni kullanılamaz.

Devlet Personel Başkanlığı’nın 18/05/2011 tarih ve 9645 sayılı görüşünde de belirtildiği gibi, ölüm üzerine verilen mazeret izni, ölüm olayının gerçekleştiği tarihten itibaren başlamalıdır.

Sonuç

Memurlar, 657 sayılı kanun kapsamında kendilerinin ve eşlerinin belirli yakınlarının vefatı durumunda 7 gün süreyle ölüm izni kullanabilirler. Bu hak, memurların zor zamanlarında yıllık izinlerinden kullanmadan gerekli işleri yapmalarına olanak tanımaktadır. Ancak, ölüm izninin olayın gerçekleştiği tarihten itibaren kullanılması gerektiği unutulmamalıdır.