Türkiye’nin son dönemde içine girdiği sosyo ekonomik koşulların ardından beyaz yakalılar yurt dışında çalışma seçeneğini daha çok tercih ediyor. Bu durum beyin göçünün hızlanmasına neden oldu.

BEYAZ YAKALI İŞLER ARTIK CAZİP DEĞİL

FutureBright Research ve GeneX Corporate iş birliğiyle yapılan nitelikli bir araştırma, geleceklerini şekillendirmek isteyen yetenekler için beyaz yakalı işlerin artık cazip bir seçenek olmadığını ortaya koydu.

YEREL KARİYER SEÇENEKLERİ ETKİLENİYOR

Türkiye iş dünyasına özgü olarak tasarlanan ve uygulanan "Yetenek Yönetimi Araştırması", yeni arayışlar ve trendlerin, ekonomik dalgalanmaların ülkenin yetenek havuzuna olan etkilerini gözler önüne seriyor. Araştırmaya göre, Türkiye'nin son dönemdeki sosyo-ekonomik koşulları, yetenekler için yurtdışında çalışma seçeneğini giderek daha cazip hale getiriyor. Bu durum, Türkiye'deki şirketleri yetenekleri bulma ve elde tutma konusunda zorlarken, aynı zamanda yerel kariyer seçeneklerini de etkiliyor.

KALANLAR, İLERDE GİTMEYİ DÜŞÜNÜYOR

Araştırmadan elde edilen bulgulara göre, Türkiye'de kalmayı tercih eden yetenekler bile, ileride yurtdışında çalışma olasılığını göz önünde bulunduruyorlar. Bu, özellikle global ve çok uluslu şirketler ile faaliyetleri uluslararası alana yayılmış yerli şirketlerin tercih edilme nedenleri arasında bulunuyor.

“YURTDIŞI OLANAĞI RAHATLATIYOR”

Bu koşullar altında, sadece Türkiye'de faaliyet gösteren şirketlerin yetenek çekme ve elde tutma yetenekleri oldukça kısıtlı kalıyor. Araştırmaya katılan bir yetenek, şunları belirtti: "Bir Türk firmasında çalışıyor olmama rağmen, yurtdışı ile ilişkili olmam ve gerektiğinde oraya gitme olasılığımın olması, beni oldukça rahatlatıyor."